Browsing by Author "Kavurt, Ahmet Vedat"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Comparison of lipid emulsions on antioxidant capacity in preterm infants receiving parenteral nutrition(Wiley, 2011-08) Köksal, Nilgün; Kavurt, Ahmet Vedat; Çetinkaya, Merih; İlçöl, Yeşim Özarda; Özkan, Hilal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Pediatri Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Neontoloji Anabilim Dalı.; AAG-8393-2021; AAL-8873-2021; 7003323615; 48361292600; 23994946300; 35741320500; 16679325400Background: Although a variety of different lipid emulsions with varying fatty acid contents have been developed, there are some concerns about the administration of these lipid emulsions because of potential adverse effects, including oxidative stress-related morbidity. The aim of the present study was to evaluate and compare the effects of the standard soybean oil-based and olive oil-based i.v. lipid emulsions (ILE) on oxidative stress, determined by total antioxidant capacity (TAC), and to investigate the safety of the use of these two emulsions in terms of biochemical indices. Methods: In this prospective study, premature infants were randomly assigned to two groups, each group consisting of 32 patients who received parenteral ILE of either 20% olive oil or 20% soybean oil. They were given ILE for 7 days and then were evaluated with regard to TAC. Results: No statistically significant difference was observed between the groups in terms of routine biochemical parameters. TAC for both groups on day 7 was significantly lower compared with that on day 0. Although the decrease in TAC within 7 days of ILE administration was greater in the soybean group compared with that in the olive oil group, it was not statistically significant. Conclusions: Olive oil-based ILE exhibit similar antioxidant activity and can be used as an alternative to soybean oil-based ILE. TAC significantly decreased in infants following administration of either lipid emulsion, and premature infants tolerated either ILE well, both biochemically and clinically.Item Parental besleme uygulanan preterm bebeklerde zeytinyağı ve soya yağı bazlı lipid emülsiyonlarının karşılaştırılması(Uludağ Üniversitesi, 2006) Kavurt, Ahmet Vedat; Köksal, Nilgün; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı/Neonatoloji Bilim Dalı.Amaç: Bu çalışmanın amacı preterm bebeklerde, standart soya yağı bazlı intravenöz lipid emülsiyonun (İLE), zeytinyağı bazlı İLE ile antioksidan konsantrasyon, buna bağlı patolojiler, nekrotizan enterekolit (NEK), intraventriküler kanama (İVK), bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre retinopatisi (ROP), enfeksiyon gelişimi, immün yanıtın düzenlenmesi ve anti inflamatuvar yanıt üzerine etkilerini karşılaştırmak ve zeytinyağı bazlı İLE’nin etkisini ve güvenilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya alınan prematüre bebekler, verilecek olan iki farklı lipid emülsiyonuna göre (Zeytinyağı %20 ve soya yağı %20) 2 gruba ayrıldı ve her grupta 20 hasta olacak şekilde randomize olarak dağıtıldı. Hastaların başlangıç ve 7. günde tanı, biyokimyasal analiz, lipid profili ve immünolojik değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, gestasyonel yaş, ağırlık, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, protein-dışı total kalori miktarı ve enteral beslenme yüzdeleri açısından fark bulunmadı. Gruplar arasında Respiratuvar Distres Sendromu (RDS), Yenidoğanın geçiçi takipnesi (TTN), NEK, ROP tanıları açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Soya grubunda BPD tanısı alan hasta sayısı istatistiksel anlamlı olarak daha fazlaydı. Her iki grupta da anlamlı olarak total antioksidan kapasitede (TAK) düşüş tespit edilirken, bu düşüş soya yağı grubunda daha fazlaydı. Lipid infüzyonu sonrası soya grubunda evre 3-4 İVK tanısı alan üç hasta varken zeytinyağı grubunda yoktu. Ancak gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arasında yüzde değişimler incelendiğinde TAK, biyokimyasal değerler, lipid profili, tam kan sayımı, sitokinler, lenfosit alt grupları, CRP ve prokalsitonin açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Sonuç olarak prematüre bebekler her iki lipid emülsiyonunun 7 günlük kullanımını klinik ve biyokimyasal olarak iyi tolere etmiştir. Soya yağı grubunda zeytinyağı grubuna göre TAK değerlerinde daha fazla düşüş (p=0,314), daha fazla BPD tanısı (p=0,011) ve evre 3-4 İVK tanısı (p>0,05) alan hasta saptanmıştır. Zeytinyağı bazlı İLE kullanımıyla, iyi bir TAK değeri sağlanması ve BPD oranının düşük olması, yüksek oksidatif stresin ve buna bağlı gelişen hastalıkların azaltılabileceğini düşündürmüştür. Zeytinyağı bazlı İLE’nin bu faydalı etkileri ile standart olarak kullanılan soya yağı bazlı İLE’lerin yerine etkin ve güvenilir biçimde kullanılabilir. Ancak lipid emülsiyonlarının, sitokin üretimi, antioksidan koruma ve ilişkili patolojiler üzerine etkileri arasındaki farkları daha açık ortaya koyabilmek için daha fazla hasta sayısı ile yeni araştırmalar yapılmalıdır.