2022 Cilt 22 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/27595
Browse
Browsing by Language "tr"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bal arısı (Apis mallifera) zehrinin etlik piliçlerde kullanımı(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-11-30) Eser, Erva; Erat, SerkanÇalışmanın amacı, bal arısı (Apis mallifera) zehrinin etlik piliçlerde kullanılmasına yönelik çalışmaların sistematik derleme şeklinde incelenmesidir. Apiterapi, arı ürünleri ile alternatif tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Apiterapide bal, polen, propolis ve arı sütü gibi yaygın olarak bilinen ve besin olarak da tüketilen ürünlerin yanı sıra bal arısı zehri (venom) de kullanılmaktadır. Bal arısı zehri içerdiği peptidler, enzimler ve aktif aminler sayesinde özellikle kanser araştırmalarında sıklıkla incelenen bir madde olup bağışıklık sistemi üzerine önemli etkileri bulunan bir üründür. Bal arısı zehrinin antimikrobiyal ve antioksidan etkileri ile gelişim performansı ve bağışıklık sistemi üzerine etkilerini inceleyen çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalarda bal arısı zehri su ve yem katkı maddesi olarak veya kümes içerisine püskürtülerek kullanılmıştır. İçme suyuna eklenen bal arısı zehrinin, gelişim performansını önemli derecede etkilediği, yem katkı maddesi olarak kullanılmasının bağışıklık sistemi ve karaciğer fonksiyonlarına olumlu etkiler sağladığı ve dilüe edilmiş formunun kümes içerisine aerosol yol ile verilmesinin Salmonella gallinorum’a karşı etkili olduğu bildirilmiştir. Parenteral yollar ile uygulanan bal arısı zehri özütü, büyüme gelişme ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki göstermiştir. Bal arısı zehrinin çeşitli hayvan türlerinde yem katkı maddesi olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Çalışmada, etlik piliç üretiminde bal arısı zehrinin çeşitli yaş dönemlerinde, farklı oranlarda ve farklı yöntemler ile verilmesinin etkileri incelenmiştir.Item Yemlik kolzanın farklı ekim normlarının bazı verim özelliklerine etkisi ve arı merası olarak değerlendirilmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021-12-09) Çaçan, Erdal; Kutlu, Mehmet Ali; Uçar, Rıdvan; Özdemir, Selim; Ekmekçi, Muammer; Mokhtarzadeh, Sam; Kökten, KağanBu çalışma, yemlik kolzanın farklı ekim normlarının bazı verim özelliklerine etkisi, bal arıları arasındaki karşılıklı etkileşimlerinin belirlenmesi ve yemlik kolzanın arı merası oluşturulmasında alternatif bir bitki olarak değerlendirilmesi amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada 400, 800, 1200, 1600, 2000 ve 2400 g/da ekim normu kullanılmıştır. Bitkinin çiçeklenmesi ile birlikte haftada iki defa gözlemler alınmış ve m2 başına bal arısı sayısı, bal arılarının çiçekte kalma süresi, bitki boyu, m2 başına bitki sayısı, bitki başına çiçek sayısı, m2 başına çiçek sayısı, yan dal sayısı, bitki başına kapsül, kapsülde tohum, tohum verimi ve bin tane ağırlığı gibi özellikler ele alınmıştır. Araştırma sonucunda verim bakımından 1200-1600 g/da ekim normu öne çıkmıştır. 26 Nisan tarihi, arıların yemlik kolzayı en çok ziyaret ettiği, bitkinin en yüksek boyuna ulaştığı, bitki başına ve m2 başına en fazla çiçeğe sahip olduğu tarih olarak görülmüştür. Yemlik kolzanın arıcılık faaliyeti açısından özellikle erken ilkbahar döneminde kolonilerde oluşan nektar ve polen yetersizliğinin çözümüne yönelik ideal bir arı merası bitkisi olduğu, Bingöl ve benzer ekolojik koşullara sahip bölgelerde 26 Nisan tarihi geçirilmeden bu bitkinin arıcılık açısından değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.