Fen Bilimleri Doktora Tezleri / PhD Dissertations
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/23
Yasal Uyarı ⚠️ Araştırmacılar, tezlerin tamamı veya bir bölümünü yazarın izni olmadan ticari veya mali kazanç amaçlı kullanamaz, yayınlayamaz, dağıtamaz ve kopyalayamaz. BUU Akademik Açık Erişim Web Sayfasını kullanan araştırmacılar, tezlerden bilimsel etik ve atıf kuralları çerçevesinde yararlanırlar.
Browse
Browsing by browse.metadata.sponsorship "Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item "Golden Delicious" elma çeşidinde hasat sonrası kalsiyum infiltrasyonuni sağlayacak vakum sistemli modelin geliştirilmesi ve kalsuyum infiltrasyon derecesinin soğutma enerjisine olan etkilerinin belirlenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2005-05-27) Tunçkal, Cüneyt; Alibaş, Kamil; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Makinaları Anabilim Dalı."Golden Delicious" elma çeşidinde hasat sonrası kalsiyum infiBtrasyonunu sağlayacak vakum sistemli modelin geliştirilmesi ve kalsiyum infiltrasyon derecesinin soğutma enerjisine olan etkilerinin belirlenmesi ÖZET Bu çalışmada, "Golden Delicious" elma çeşidine hasat sonrası vakum altında kalsiyum klorür infiltrasyonu sağlayacak sistemin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla biri laboratuar, diğeri sanayi tipi olmak üzere iki adet vakumlu infıtrasyon sistemi projelendirilmiştir. Laboratuar tipinde olan sistem imal edilerek "Golden Delicious" elma çeşidi üzerinde vakum altında infiltrasyon deneyleri gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan sistemle kalsiyum klorür emdirilen elmaların yüzeyindeki sertlik, tat ve suda çözünür madde miktarı yönünden incelenerek şahit elmalarla karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışma iki hasat döneminde gerçekleştirilmiştir. Denemelerde kullanılan "Golden Delicious" çeşidi elmalar Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü meyve bahçelerinden temin edilmiştir. İlk hasat yılında, vakum zamanı 2 ve 2.5 dakika, mutlak çalışma basıncı 350 mm Hg (46,66 kPa) ve 250 mm Hg (33,33 kPa), çözeltiye daldırma zamanı 45 ve 60 s, kalsiyum klorür konsantrasyonu ise % 2, % 4 ve % 5 saflıklarda alınarak toplam 24 deneme yapılmıştır. Her denemede 20 adet elma kullanılmıştır. İkinci hasat yılında, birinci hasat yılı verileri de göz önüne alınarak vakum zamanı 2.5 dakika, mutlak basınç değerleri 550 mm Hg (73,32 kPa) ve 350 mm Hg (46,66 kPa), Çözeltiye daldırma zamanı 60 s, kalsiyum klorür konsantrasyonları ise % 2 ve % 4 saflıkta alınarak toplam 4 deneme yapılmıştır. Her denemede 30 adet elma kullanılmıştır. Her İki dönem içinde 0, 2, 4 ve 6 aylık her periyotta kalsiyum analizi, sertlik ve suda çözünür madde miktarı bütün tekerrürler için belirlenmiştir. Araştırmada meyve eti sertliği, ve meyvedeki kalsiyum miktarı açısından 250 mm Hg (33,33 kPa) mutlak basıncında yapılan infiltrasyon değerlerinde, işleme alınmamış şahit elmalara göre 3 kat daha yüksek değerler elde edilmiştir. 350 mm Hg (46,66 kPa) mutlak basınç değerinde elde edilen infiltrasyon değerleri de 250 mm Hg (33,33 kPa) mutlak basınçtaki infiltrasyon değerlerine oldukça yakın çıkmıştır. 250 mm Hg (33,33 kPa) mutlak basınçta yapılan denemelerde basıncın düşük olması nedeniyle meyve kabuğunda buruşma şeklinde tahribat olmuştur. Bunun yanında 250 mm Hg (33,33 kPa) mutlak basınçtaki infiltrasyon enerjisi 350 mm Hg(46,66 kPa) basınçtaki infiltrasyon enerjisinden daha yüksektir. Buruşma ile beraber, enerji tüketimi de göz önüne alındığında 350 mm Hg (46,66 kPa) başmandaki infiltrasyon değerlerinin diğer basınç değerlerine göre en uygun olduğu bulunmuştur. Bu vakum değeri göz önüne alınarak uygulamada kullanılabilecek 300 mm Hg (39,99 kPa) ile 450 mm Hg (59,99 kPa) mutlak basınç değerlerinde çalışabilecek bir ton kapasiteli sanayi tipi bir vakumlu infiltrasyon sisteminin çizim ve proje hesaplamaları yapılarak imal edilebilir vakumlu kalsiyum infiltrasyon sistemine ait bir model ortaya konulmuştur.