Browsing by Author "Altan, Kader"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kamu hastanelerinde su kullanımı ve sürdürülebilir su yönetimi: Türkiye örneği(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-02-16) Altan, Kader; Teksoy, Arzu; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı.; 0000-0003-3453-7183Sağlık sektörü su tüketim miktarı yüksek olan sektörlerden birisidir. Hastanelerde gereksiz su kullanımını azaltarak su tasarrufunun sağlanması, atık suların kontrollü bertarafı ve yeniden kullanımı, ekosistem açısından su döngüsünün izlenmesi verimli bir sürdürülebilir su yönetiminin temel gerekliliklerindendir. Koronavirüs (Covid-19) pandemisiyle mücadele kapsamında yatak doluluk oranlarında meydana gelen artışa paralel olarak hastanelerde yoğunluk artmış, su tüketimi ve tasarrufu en başta dikkat edilmesi gereken alanlar haline gelmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesindeki illerde hizmet veren kamu hastanelerine yönelik 2020-2021 yılları arasında su tüketimi ve sürdürülebilir su yönetimi konularında Google Docs programı kullanılarak bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Kamu hastanelerinin yatak başına su kullanım haritası çıkarılmıştır. Türkiye’deki kamu hastanelerinde yıllık yatak başına ortalama su tüketimi 192,26 m3 olarak hesaplanmıştır. ANOVA analizi sonucunda hastanelerin 2017, 2018 ve 2019 yılına ait toplam su tüketimleri arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Sonuçlar, incelenen hastanelerde alınan birincil sürdürülebilir su yönetimi önlemlerinin sıhhi tesisatın sızıntılara (kaçaklara) karşı düzenli olarak kontrol edilmesi (%92,3) ve Legionella (Lejyoner) bakterilerinin gelişiminin kontrolüne yönelik su yönetim planının oluşturulması (%89,8) olduğunu göstermiştir. Buna karşın sürdürülebilir su yönetimde görevlendirilmiş personel eksikliği (%29,9), atıksu arıtma tesisi mevcudiyeti (%14,8), suyun yeniden kullanımı (%3,4), yağmur suyu biriktirme (%1,7), su tasarrufuna yönelik uyarı metinleri ve eğitim programları (%0,8) iyileştirme yapılması gereken hususlardır.Item Türkiye’de yağış ve sıcaklığın su kaynakları, tarımsal ürün verimi ve su politikalarına etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-10-08) Altan, Kader; Teksoy, Arzu; Solmaz, Seval Kutlu Akal; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.; 0000-0001-9134-1377; 0000-0002-9413-8005Canlı yaşamının önemli unsurlarından olan suyun, temin edilmesi ve kullanılabilir duruma getirilebilmesi hem büyük emek hem de maliyet gerektirmektedir. Suyun planlı ve akılcı bir şekilde temini tarımdan beklenen faydanın sürekli ve yüksek düzeyde olmasını sağlamaktadır. Tarım ülkelerinde yeterli ve kaliteli ürün elde edilmesi için yeterli miktarda tarımsal amaçlı sulama suyuna ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’de yağış ve sıcaklık gibi iklim parametrelerinde meydana gelen değişiklikler hem bitkisel verim ve üretimi hem de su kaynaklarını olumsuz etkilemekte ve bu durum alternatif sulama stratejilerinin geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de bazı iklim parametrelerinin (yağış ve sıcaklık) artış ve azalışının su kaynakları, bitkisel verimlilik ve tarımsal su kullanımı ile etkileşimini belirlemek amaçlı tarımsal su kullanım politikaları araştırılmış, gerekli değerlendirmeler yapılmış ve bazı çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca, Türkiye’de küresel ısınmanın etkisiyle 2018 yılında yıllık toplam yağış ile yıllık ortalama sıcaklıkların 2001-2018 yılları ortalamasının üzerinde olduğu bulunmuştur.