Browsing by Author "Balaban, Dilek Bora"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa Bölgesi’ndeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının araştırılması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-03-23) Balaban, Dilek Bora; Turhan, Şule; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.; 0000-0002-9147-7861Türkiye’de 2020 yılında kişi başına su ürünleri tüketimi 6,8 kg iken bu rakam dünyada 20,5 kg’dır. Su ürünleri tüketimi ülkemizde bölgeler arası farklılık göstermekte olup, deniz ve göl kıyılarında yaşayan bireylerin, kişi başı tüketim miktarı 25 kg/yıl iken, karasal alanlarda yaşayan bireylerin su ürünleri tüketim miktarı 1 kg/yıl’a kadar azaldığı yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, Bursa ili’ndeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında 360 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarında tüketicilerin %58’inin balığı semt ve mahalle pazarından almayı tercih ettiği belirtilmiştir. Ayrıca tüketicilerin % 27,5’i balığın tazeliğini anlamak için solungaçlarının kırmızı olmasına, %23,6’sı ise gözlerinin parlak olmasına dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. Bursa ili’nde yaşayan tüketicilerin %73,6’sının satın aldığı balığı derin dondurucu veya buzdolabında bekletmeden hemen tükettiği de yapılan ankette belirlenmiştir. Bursa ili’nde, en fazla tercih edilen balığın,%62,22 oranıyla deniz balığı olduğu, balık türünün ise %39,4 ile hamsi olduğu sonucuna varılmıştır. Hamsiden sonra ise en çok tüketilen balık %18,05 ile levrek olmuştur. Bursa ili’nde ankete katılan tüketicilerin %43,8’i balık tüketiminde genellikle geleneksel pişirme yöntemlerinden olan kızartma yöntemini tercih ederken, %13,05’i balık konservesi şeklinde tüketim yapmaktadır. Ayrıca ankete katılanların % 63,05’i balığı evde yemeği tercih ettiğini belirtmiştir. Bursa ili’nde balık tüketim miktarının artırılması için, pişirme tekniklerinin geliştirilmesi ve erken çocukluk döneminden itibaren balık tüketim alışkanlığının kazandırılması sağlanmalıdır. Tüketicilerin her mevsim uygun fiyatlı balık tüketmeleri için de uygun üretim planlarının yapılması gereklidir.