Browsing by Author "Bayizit, Murat"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa ilinde yetiştirilen önemli üzümsü meyvelerin (ahududu, böğürtlen, yaban mersini) üretim ve pazarlamasının ekonomik analizi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-08-29) Bayizit, Murat; Vural, Hasan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.; 0000-0002-3309-0845Türkiye’de en önemli geçim kaynaklarından biri tarımdır. Tarih süresince önemli ihracat yolları üzerinde olan Anadolu topraklarında tarım yapılmış ve bu kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Türkiye’de en fazla üretilen tarım ürünlerinden üzümsü meyvelerin üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde yapılmaktadır. Başta çilek olmak üzere, üretilen ürünlerin önemli bir kısmı diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Ahududu, böğürtlen ve yaban mersini meyvelerinin sağlığa faydaları konusunda araştırmaların artması, kamuoyu gündeminde geniş yer bulması ve pandeminin de etkisi ile tüm dünyada tüketimi hızla artmıştır. Katma değeri yüksek ve küçük aile işletmeleri için son derece uygun bir meyve üretimi olan üzümsü meyvelerin ülkemizde üretimi artmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında üzümsü meyve üreten 108 işletmeden, anket çalışması yapılarak toplanan veriler aracılığı ile işletmelerin ekonomik analizi gerçekleştirilmiştir. Ekonomik analiz kapsamında incelenen işletmelerin üzümsü meyve yetiştiriciliğindeki tecrübeleri, uygulanan yetiştirme yöntemleri, bahçe büyüklükleri ve üretim maliyetleri incelenmiştir. Ortalama satış fiyatları üzerinden yapılan hesaplamalarla işletmelerin kar ve zarar analizleri ortaya konmuştur. Yapılan ekonomik analiz sonucunda, küresel gelişmeler de dikkate alındığında, önemi giderek artan tarım sektörünün önemli bir üretim dalı olan üzümsü meyveler; küçük aile işletmeleri için karlı, ülke ekonomisine ihracat yoluyla katma değer sağlaması açısından da stratejik tarım ürünleridir. Tarımın bir ‘’Milli Güvenlik’’ meselesi olduğu düşüncesinden hareketle özellikle kırsalın kalkınması, küçük/aile tarım işletmelerinin refahının arttırılması ve sürekliliğin sağlanması açısından üzümsü meyve üretimi verimlilik, izlenebilirlik ve çeşitlilik başlıklarında ısrarcı olmak kaydıyla desteklenmeli ve üretim tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmalıdır. Üreticinin verimlilik esasına göre tam izlenebilir metodlar ve ülkemiz iklim-toprak-su şartlarına uygun çeşitlerle üreteceği ürünlerin modern pazarlama teknikleri ile çalışan kooperatifler aracılığı ile pazara ulaştırılması ve bu ekosistemin sürekli güncellenebilir olması ülkemizi üzümsü meyveler alanında en fazla üretim yapan ve ihraç eden ülkeler arasına sokacaktır.Item Donmuş ithal uskumruların nitelikleri üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1996-10-09) Bayizit, Murat; Yücel, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.Bu araştırma, dış alımla getirtilen donmuş Atlantik Uskumrularının niteliklerini, tazelik derecelerini ve tüketiciler için uygunluğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. 15 günlük periyotlar halinde piyasadan alınan donmuş balık örneklerinin kimyasal analizler olarak toplam lipid, tiyobarbitürik asit (TBA), toplam uçucu baz (TVB-N), peroksit, protein, kurumadde ve kül miktarları saptanmış, organoleptik muayeneler sonucunda da tazelik dereceleri bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda örneklerin ortalama yağ oranı % 14.97, TBA değeri 0.32 mg/1000 g, TVB-N miktarı 12.2 mg/100g, peroksit sayısı 1.32, protein oranı % 15.88, kurumadde içeriği % 32.18 ve kül içeriği % 1.19 olarak bulunmuştur. Organoleptik muayeneler sonucunda da balıkların A sınıfı (taze) olduğu saptanmıştır. Elde edilen bu bulgular sonucunda dış alımla getirtilen donmuş Atlantik uskumrularının mevsimlere ve beslenme durumuna göre değişmekle birlikte yağlı bir balık olduğu, gerek protein gerekse mineral madde içeriğiyle insan beslenmesinde ucuzluğu, kolay bulunabilirliği ve diyetetik olması özelliği ile önemli bir gıda maddesi olduğu görülmüştür. Ayrıca tazelik derecelerinin tüketilebilirlik sınırının oldukça altında olduğu, bunun sonucu olarak da tüketiciler tarafından güvenle tüketilebileceği saptanmıştır.Publication Effect of osmotic dehydration pretreatment on the drying characteristics and quality properties of semi-dried (Intermediate) Kumquat (Citrus japonica) slices by vacuum dryer(Mdpi, 2022-07-01) Özkan-Karabacak, Azime; Özcan-Sinir, Gülşah; Çopur, Ali Eren; Bayizit, Murat; ÖZKAN KARABACAK, AZİME; ÖZCAN SİNİR, GÜLŞAH; Çopur, Ali Eren; Bayizit, Murat; Bursa Uludağ Üniversitesi/Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu/Gıda Teknolojisi Programı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM).; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Ekonomisi Bölümü.; 0000-0003-4175-4477; 0000-0003-3954-0058; AAH-2319-2019; AAF-3324-2020; GOV-9693-2022; GOV-7984-2022The effect of osmotic dehydration (OD) pretreatments at different temperatures and immersion times on drying characteristics, total phenolic content (TPC), total antioxidant activity (TAA) (DPPH and CUPRAC methods), and color of kumquat slices dried under vacuum conditions (70 degrees C-100 mbar) was investigated. The OD pretreatment was performed in a sucrose solution (45 degrees Bx) at the temperatures of 40 and 50 degrees C and immersed at times of 30, 60, and 90 min. OD before vacuum drying decreased the total required drying time by up to 70 min compared to the control non-pretreated samples. Page, Modified Page, Henderson Pabis, and Two Terms Exponential models were found to satisfactorily describe the drying behavior of thin layer dried kumquat slices. The minimum and maximum values of effective moisture diffusivity (Deff) for semi-dried kumquat slices were 5.04 x 10(-8) to 7.19 x 10(-8), respectively. OD treatments induced a decline in TPC (5.30-33.92%) and TAA (23.63-59.34% and 4.17-31.67% for DPPH and CUPRAC assays, respectively) of kumquat slices. It was observed that OD pre-treatment can decrease the gross drying time, and make the color and sensorial attributes of dried kumquats better.