Browsing by Author "Can, Zehra"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bal arısı zehrinin karakterizasyonunda sds-page elektroforez kullanılabilirliğinin araştırılması(Uludağ Üniversitesi, 2017-01-09) Şirin, Yakup; Çakır, Hilal Ebru; Can, Zehra; Yıldız, Oktay; Kolaylı, Sevgi; Atıf 4.0 UluslararasıArı zehri (bee venom, apizehir) açık renkte, kokusuz, sıvı bir madde olup, keskin, acı bir tada sahip bir peptit ve protein karışımıdır. Biyolojik aktif değeri yüksek çok sayıda peptit ve proteinden oluşan arı zehri apiterapi uygulamaları için çok değerlidir. Kozmetikten apiterapi uygulamalarına kadar çok sayıda kullanım alanı bulan arı zehrinin kullanılmadan önce kalitesinin test edilmesi gerekir. Arı zehri analizi HPLC, LC-MS/MS, MALDİ-TOF gibi ileri analiz yöntemleri ve laboratuvar donanımı gerektirmektedir. Yapılan bu çalışmada, arı zehrinin pratik ve ucuz yolla teşhis edilmesine imkân sağlayan metot geliştirildi. Taze toplanan arı zehrinin ham protein miktarı ile sodyum dodesil sülfatpoliakrilamid jel (SDS-PAGE) elektroforez kromatografisi yapıldı. Toplam protein miktarı %66 olarak bulunan arı zehrinin SDS-PAGE ile üç önemli protein bandı elde edildi. Molekül ağırlıkları yaklaşık 30 ve 40 kDa iki küçük ve molekül ağırlığı yaklaşık 4 kDa olan büyük bir protein bandı elde edildi. Arı zehrinin yaklaşık %60’ını oluşturan melittin küçük molekül kütlesinden dolayı en uzağa yürüyen bant olup (4 kDa.dan küçük) molekül ağırlığı 30-40 kDa arasında olan iki küçük bantın hyaluronidaz, fosfolipaz A2 enzimlerine ait oluğu tespit edildi. Sonuç olarak, SDS-PAGE elektroforez tekniği arı zehrinin pratik olarak teşhis edilmesine uygun bir yöntem olduğu görülmektedir.Item Determination of anti-urease activity of propolis from the Marmara region of Turkey(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-03-01) Can, Zehra; Kara, Yakup; Kolaylı, Sevgi; Çakmak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Hayvan Bilimleri Bölümü.; 0000-0002-8000-5770Propolis is a natural product collected by honeybees from plants especially flowers and buds by mixing with wax and resin and used for many purposes in hive. It is known that propolis has been used in the treatment of various diseases in traditional medicine for many years and has biological activities such as antioxidant, antimicrobial, antiulcer, antitumor, anti-inflammatory. There is increasing interest in alternative approaches to inhibit Helicobacter pylori (H. pylori) and thereby treat many gastric diseases. This study investigated various properties of raw propolis samples from the Marmara region of Turkey. Anti-urease activity was investigated in propolis samples. The anti-urease activity of IC50 values ranged from 1.110 to 5.870 mg/mL. As a result, it can be said that propolis extract is a good inhibitor that can be used in the treatment of H. pylori to improve human health.Item Phenolic composition and antioxidant properties of anzer honey from Black Sea region of Turkey(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-09-06) Malkoç, Meltem; Çakır, Hilal; Kara, Yakup; Can, Zehra; Kolaylı, SevgiAnzer honey is produced on the Anzer plateau, known for its rich flora, in the Eastern Black Sea region of Turkey. It is well known across the world, and is believed to be of high medical value. This study is the first detailed research in which the polyphenolic profiles responsible for the bioactive properties of Anzer honey was determined, melissopalynological analysis was performed, and in which total phenolic contents (TPC), total flavonoid contents (TFC), and total antioxidant activities were identified. The ferric (III) reducing antioxidant power (FRAP) assay and 1,1-diphenyl-2- picrylhydrasil (DPPH) free radical scavenging test were used to determine antioxidant activity. The total mean phenolic content of Anzer honey was 26.92 GAE/100 g, and the total flavonoid content was 2.79 mgQE/100g. Anzer honeys’ mean FRAP and DPPH values were 110.11 μmoLTrolox/100g and 49,12 mg/mL, respectively. The phenolic acids and flavonoids of Anzer honey were determined using highperformance liquid chromatography (HPLC). Of the 19 standard compounds used in the analysis, pinocembrin, hesperidin, chrysin, protocatechuic acid, p-coumaric acid, catechin, caffeic acid phenyl ester (CAPE), p-OH benzoic acid, and caffeic acid as major compounds, while myricetin, luteolin, rutin, resveratrol, epicatechin, t-cinnamic acid, ferulic acid, and gallic acid were identified as minor compounds. Daidzein and syringic acid were not detected. Based on these findings, Anzer is a flower honey noteworthy for the rich variety of its polyphenols.