Browsing by Author "Ceyhan, Emir"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Balıkesir İli’nde süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut yapısı ve süt üretim maliyetleri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021-10-14) Ceyhan, Emir; Turhan, Şule; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.; 0000-0002-3862-8528Bu araştırma Balıkesir koşullarında süt sığırı işletmelerinin süt üretim maliyetlerinin belirlenmesi amacıyla 2020 – 2021 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma, basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanarak seçilen 147 adet işletme ile yapılmış olan anketler üzerinden elde edilen verilerden hazırlanmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında işletme başı büyükbaş hayvan birimi (BBHB) 40, büyük baş hayvanlar arasında süt sığırı varlığı %22 olarak saptanmıştır. Araştırmada ayrıca işletmelerdeki öz sermaye ile toplam sermaye arasındaki oran, gerçek masraflar ve aktif sermaye arasındaki oran, net hasıla ve aktif sermaye oranı, tarımsal gelir ve aktif sermaye oranı, rantabilite oranları, ekonomik rantabilite, mali rantabilite, rantabilite faktörleri hesaplanmıştır. İşletmelerde toplam üretilmekte olan süt miktarları işletme başı yaklaşık 127 000 kg’dır. İşletme başı ortalama 22 baş sığır ve hayvan başına ortalama 6 000 litre süt verimi görülmektedir.