Browsing by Author "Cihangir, Perihan"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa ilinde gıda sanayinde ISO 22000 kalite uygulamaları(Uludağ Üniversitesi, 2017-11-29) Cihangir, Perihan; Vural, Hasan; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.Bilgi, teknoloji ve iletişim alanındaki gelişmeler toplumları her geçen gün yeni gelişimlerin yaşandığı ekonomik bir yarışa itmiştir. Kalite ise bu gelişimde en belirgin yere sahiptir. Müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına uygun kaliteli mal ve hizmet üretiminin sağlanması pazarlanması ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm kademeleri kapsayan sürekli yenilenmeyi kapsayan kalite yönetim ve kalite güvence sistemlerinin uygulanmasıyla gerçekleşmektedir. ISO 22000:2005 gıda zincirinde yer alan kuruluşlar için şartlar standardı yayınlanmıştır. ISO 22000: 2005, gıda zincirinde yer alan kuruluşlarda, gıdanın tüketimi anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik tehditleri kontrol altına almak yeteneğini göstermek için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemine ait şartları kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetimi Sisteminin Bursa da bulunan gıda firmalarında uygulanması araştırmasının yapılmasına yöneliktir.Publication Investigation of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) uptake by cucurbita pepo under exhaust gas loading(Taylor & Francis Ltd, 2022-02-21) Cihangir, Perihan; Durmuş, Hafize; Taş, Birol; Cindoruk, S. Sıddık; Cihangir, Perihan; Durmuş, Hafize; TAŞ, BİROL; CİNDORUK, SABAHATTİN SIDDIK; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.; 0000-0001-7536-0332; EPC-0182-2022; IKM-6534-2023; EBF-7938-2022; GBB-7012-2022It was aimed to compare the uptake of PAHs (Polycyclic aromatic hydrocarbon) by Cucurbita pepo fruits exposed to exhaust gas or not in a greenhouse chamber. Cucurbita pepo vegetable was grown in two greenhouses, which were formed as control group and experimental group. The experimental group greenhouse was regularly exposed to exhaust gas for a certain period, no intervention was made to the control group. PAHs were measured in grown Cucurbita pepo samples and indoor air of greenhouse by passive air sampler (PAS). The average n-ary sumation (16)PAH concentration in Cucurbita pepo in the experimental group (exposed to exhaust gas) was 191.5 ng/g, compared with 124.8 ng/g in the control group (not exposed). The nearness of the vegetable to exhaust gas source were effective on the PAH levels. A significantly positive relationship (p < 0.05) was observed in PAH concentration between Cucurbita pepo and indoor air. It was found that PAH levels measured in the Cucurbita pepo vegetable were increased in proportion to PAH exposure, but this amount tended to decrease in the Cucurbita pepo growing sufficiently. Benzo(a)pyrene had the highest toxic equivalence value in health risk assessment calculations. A negative effect of excess foliation on plant growth rather than fruit production was observed under exhaust gas exposure.Item Kabak sebzesine egzoz gazının etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-08-06) Cihangir, Perihan; Cindoruk, Sebahattin Sıddık; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı.Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversite'sinde kurulan deneysel serada gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu ve deneme grubu olarak teşkil edilen iki adet serada sakız kabağı yetiştirilmiştir. Deneme grubu serası düzenli olarak belli süreler egzoz gazına maruz bırakılırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Yetiştirilen Sakız Kabağında(Cucurbita Pepo) ve sera içi havada Polihalkalı Aromatik Hidrokarbonlar (PAH'lar) ölçülmüştür. Çalışma Mayıs-Haziran- Temmuz- Ağustos –Eylül- Ekim ve Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.Örnekleme işlemi için sakız kabağı sebzesinin meyveleri kullanılmış kabaklar rendelenmiş, karıştırılmış ve bu karışımdan 10 g örnek alınarak analiz edilmiştir. Örneklerin analizinde özellikle gıda ürünlerindeki kalıcı organiklerin tayininde yaygın bir şekilde kullanılan Hızlı, Kolay, Ucuz, Etkili, Sağlam ve Güvenli anlamına gelen QuEChERS yöntemi kullanılmıştır. GC-MS analizlerinden önce kalibrasyon ve güvenilirlik testlerine tabi tutulmuştur. Toplanan örnekler uygun temizleme ve ekstraksiyon aşamalarından geçirilerek Gaz Kromatografi-Kütle Spektrometrisi (GC-MS) cihazında analiz edilmiş ve Amerikan Çevre Koruma Ajansının (USEPA) öncelikli kirleticiler listesindeki 16 PAH bileşiğinin konsantrasyonları belirlenmiştir. Deneme ve kontrol grubu seralarından toplanan kabak ve hava örneklerinden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Egzoz gazı verilen noktaya en yakın olan ilk sıralardan toplanan deneme grubu (Egzoz gazına maruz kalan) kabaklarda ortalama toplam PAH 191,47 ng/g'dır. L-PAH'lar (Düşük molekül ağırlıklı) ve H-PAH'lar (Yüksek molekül ağırlıklı) 186,66 ng/g ve 4,89 ng/g olarak hesaplanmıştır. Üçüncü sıradaki numunelerdeki ortalama PAH konsantrasyonları 126,68 ng/g'dır. L-PAH'lar ve H-PAH'lar sırasıyla 125,77 ng/g ve 0,91 ng/g olarak hesaplanmıştır. 5. sıradaki numunelerde ortalama PAH konsantrasyonları 149,38 ng/g'çıkmıştır. L-PAH'lar ve H-PAH'lar sırasıyla 141,09 ng/g ve 8,30 ng/g olarak hesaplanmıştır. Kontrol grubu kabaklarında, ortalama konsantrasyon 124,78 ng/g'çıkmıştır. Ayrıca iç ortama havasında ölçülen PAH konsantrasyonları ile kabakta ölçülen PAH konsantrasyonları arasında hem kontrol hem de deneme grubunda kayda değer bir ilişki tespit edilmiştir. Kabak sebzesinin PAH maruziyetine orantılı olarak bünyesinde ölçülen PAH seviyelerinin arttığı ancak yeterince büyüyen kabakta bu miktarın azalma eğilimi gösterdiği tespit edilmiştir. Egzoz gazının bitki gelişimine olumsuz yönde etki ettiği gözlemlenmiştir.