Browsing by Author "Demir, Sema"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Publication A comparative study about antioxidant activity and phenolic composition of cumin (Cuminum cyminum L.) and coriander (Coriandrum sativum L.)(Natl Inst Science Communication-niscair, 2020-04-01) Demir, Sema; Korukluoğlu, Mihriban; Demir, Sema; KORUKLUOĞLU, MİHRİBAN; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği; 0000-0003-2610-7466; AAF-7912-2021; AAA-2428-2021Apiaceae (Umbelliferae) is a large family which involves approximately 455 genus and 3600 species. Coriander (C. sativum L.) and cumin (C. cyminum L.) are two members of Apiaceae family which commonly used for medicinal purpose due to their antioxidant activity. Since the antioxidants are compounds that prevent the oxidation by neutralizing free radicals, researches about their potential utilizations are of great interest for food science and technology. Due to the consumer preference and the worries about synthetic antioxidant compounds, the food industry shows tendency to use natural antioxidant compounds obtained from plant materials. FDA has recognized more than 150 plants as GRAS, without no limitations intake. Coriander, cumin, anise, fennel, thyme and oregano are some plants found in this list. The focus of this research is to contrast the composition of phenolic profile and antioxidant activity of ethanolic and methanolic extracts of these two medicinal herbs belonging to the Apiaceae family. For this purpose, coriander and cumin were analyzed for phenolic compounds and antioxidant assay. Antioxidant assay analyses were performed by applying cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC), 2,2'-azino-bis3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid (ABTS), ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl methods (DPPH).Item Umbelliferae familyasına ait bazı tıbbi-aromatik bitkilerde kimyasal kompozisyon, kalıntı analizleri ve antimikrobiyel aktivitenin belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022) Demir, Sema; Korukluoğlu, Mihriban; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.Bu çalışmada anason, kimyon, kişniş ve rezene tohumlarının yapılarında bulunan biyoaktif bileşenler ile bu bileşenlerin antimikrobiyel özellikleri ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla anason (Pimpinella anisum L.) tohumları Burdur, kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumları Konya, kişniş (Coriandrum sativum L.) tohumları Isparta, rezene (Foeniculum vulgare Mill. var. dulce) tohumları ise Antalya menşeili ticari ürün olarak temin edilmiştir. Tohumlarda yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) ile taranan aflatoksin ve okratoksin, gaz kromatografisi (GC) yöntemi ile taranan pestisitler tespit edilememiştir. İndüktif eşleşmiş plazma-kütle spektroskopisi (ICP-MS) ile analiz edilen toksik ağır metallerden kurşun (Pb), dört tohum örneğinde de tespit edilirken arsenik (As) ve civa (Hg) hiçbir örnekte belirlenmemiştir. Etanol ve metanol ile hazırlanan tohum ekstraktlarında ABTS, FRAP, DPPH ve CUPRAC metotları ile antioksidan aktivite analizleri gerçekleştirilmiştir. Uygulanan dört metot da anasonun metanol ekstraktının en yüksek, kişnişin etanol ekstraktının ise en düşük antioksidan aktiviteye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Tüm tohum örneklerinin sıvı kromatografisi-uçuş zamanlı kütle spektrometresi (LC/Q-TOF /MS) ile belirlenen fenolik bileşik kompozisyonlarında en yüksek düzeyde bulunan biyoaktif bileşenler neoklorojenik ve klorojenik asit olmuştur. Gaz kromatografisi (GC) ile gerçekleştirilen analizlerde anason, kimyon, kişniş ve rezene uçucu yağ kompozisyonlarında en yüksek miktarda tespit edilen bileşenler ve oranları sırasıyla % 94.66 trans anetol, % 20.3 kuminaldehit, % 81 linalol ile % 83.96 trans anetol olarak belirlenmiştir. Anason, kimyon, kişniş ve rezene uçucu yağları ile tohumlarının etanol ve metanol ekstraktlarının Saccharomyces cerevisiae (ATCC 9763), Schizosaccharomyces pombe, Aspergillus niger (ATCC 16404), Penicillium roqueforti, Lactococcus lactis, Bacillus subtilis ve Escherichia coli (ATCC 25923) üzerine antimikrobiyel aktiviteleri incelenmiştir. Tohumların etanol ve metanol ekstraktlarının hiçbir mikroorganizmaya antimikrobiyel etki göstermediği, uçucu yağların ise Lactococcus lactis, Bacillus subtilis ve Escherichia coli (ATCC 25923)’ ye karşı antimikrobiyel etki gösterdiği belirlenmiştir.