Browsing by Author "Ekici, Kamil"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Van piyasasında satışa sunulan bazı baharat çeşidinde bacillus cereus'un varlığı ve önemi(Uludağ Üniversitesi, 1999) Ağaoğlu, Sema; Sancak, Yakup Can; Alişarlı, Mustafa; Ekici, KamilBu çalışmada, Van piyasasında ambalajlı ve açık olarak .satışa sunulan bazı baharat çeşidinde (karabiber, kimyon, tarçın, toz kırmızı biber ve pul kırmızı biber) Bacillus cereus 'un varlığı araştırıldı. Her çeşitten 20 adet (10 tanesi ambalajlı ve 10 tanesi açık) olmak üzere toplam 100 adet baharat örneği materyal olarak kullanıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda ambalajlı ve açık baharat örneklerinde ortalama Bacillus cereus sayısı sırasıyla kara biberde 7.7x10 kob/g, 1.0 x10 kob/g; kimyonda 2.8x100 kob/g, 3.9xlri kob/g; tarçında 1.4x1ri kob/g, 2.9xlri kob/g; toz kırmızı biberde 2.6x10 kob/g, 6.0x10 kob/g ve pul kırmızı biberde 3.4x 10 kob/g, 6.3x10 kob/g olarak tespit edildi. Sonuç olarak, incelenen baharatın % 55 'nin Bacillus cereus ile kontamine olduğu ve kontaminasyon oranının kara biberde % 100, diğer baharat çeşidinde ise % 30-60 arasında değiştiği belirlendi.Item Van ve yöresi içme sularında koliform ve e. coli araştırılması(Uludağ Üniversitesi, 2010-12-21) Ekici, Kamil; Körkoca, Hanifi; Sancak, Yakup Can; Atalan, EkremBu çalışma Van ve yöresindeki içme ve doğal kaynak sularının koliform grubu ve Escherichia coli yönünden incelenmesi amacıyla yapıldı. Bu amaçla 24 doğal kaynak ve 176 şebeke suyu olmak üzere değişik yerlerden toplam 200 su örneği toplandı. Koliform bakteri ve E. coli’nin aranmasında membran filtrasyon tekniği kullanıldı. Değişik kaynaklardan toplanan içme suyu örneklerinde % 17.5 koliform ve %10 E. coli bulundu. Sonuç olarak; incelenen içme suyu örneklerinde E. coli’nin bulunmasının halk sağlığı açısından potansiyel bir sağlık tehlikesi oluşturabileceği kanaatine varıldı.