Browsing by Author "Erol, Sebiha"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Bazı şeker sorgum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) çeşitlerinde kuraklık stresinin çimlenme özellikleri üzerine etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-10-23) Erol, Sebiha; Karabağ, Tarık; BUDAKLI ÇARPICI, EMİNEBu çalışma, bazı şeker sorgum çeşitlerinin çimlenme döneminde kuraklık stresine tepkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme de bitki materyali olarak Erdurmuş, Gülşeker, Sweet Betty ve Uzun çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada altı farklı kuraklık stresi seviyesi (0, −0.1, −0.2, −0.3, −0.4 ve −0.5 MPa) ele alınmış ve farklı seviyelerde kuraklık stresi oluşturmak amacıyla Polietilen Glikol-6000 (PEG-6000) kullanılmıştır. Deneme Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bitki Fizyolojisi Laboratuvarı’nda tesadüf parselleri deneme deseninde dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada çimlenme yüzdesi, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, kökçük uzunluğu, sapçık uzunluğu, kökçük yaş ağırlığı, sapçık yaş ağırlığı kökçük kuru ağırlığı ve sapçık kuru ağırlığı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonucunda; şeker sorgum çeşitlerinin kuraklık stres seviyelerine farklı tepki verdikleri ve bu tepkinin de istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Uygulanan kuraklık stres seviyesine bağlı olarak çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, kökçük uzunluğu, sapçık uzunluğu, sapçık yaş ağırlığı ve sapçık kuru ağırlığı artan kuraklık seviyelerinden olumsuz etkilenirken, kökçük yaş ağırlığı ve kuru ağırlığı olumlu etkilenmiştir. Artan kuraklık stres seviyeleri sapçık ve kökçük uzunluğunu önemli derecede kısıtlamıştır. Erdurmuş ve Sweet Betty çeşitlerinde kökçük yaş ve kuru ağırlığına ait en yüksek değerler -0.5 MPa kuraklık stres seviyesinden elde edilmiştir. -0.5 MPa kuraklık stres seviyesinde tüm çeşitlerin sapçık yaş ve kuru ağırlığı kontrole kıyasla büyük oranda azalış göstermiştir. Çimlenme özellikleri incelendiğinde Erdurmuş ve Uzun çeşitlerinin diğer çeşitlere oranla kurağa dayanım yönünden ön plana çıktığı belirlenmiştir.Item Bursa ili'nden toplanan yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinde verim ve verim komponentleri arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi ile belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Erol, Sebiha; Çarpıcı, Emine Budaklı; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.; 0000-0002-7906-3367; 0000-0002-2205-2501Bu araştırma 2018 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme materyali olarak 2015 yılında Bursa'nın 14 farklı ilçesinden toplanmış ve klonal olarak çoğaltılmış 307 farklı yaygın yonca genotipi (Medicago sativa L.) kullanılmıştır. Çalışmada toplam kuru madde verimi, ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, ana sap sayısı, yaprak büyüklüğü, çiçeklenme gün sayısı, dormansi oranı, yatma durumu ve biçim sayısı özellikleri incelenmiş, verim ve verim komponentleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla korelasyon ve path analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlara göre; yonca genotiplerine ait toplam kuru madde verimi 1,8-1600,2 g/bitki, ana sap uzunluğu 31,94 -148,30 cm, ana sap kalınlığı 1,40 ve 6,95 mm, ana sap sayısı 8.0-171,3 adet/bitki, yaprak büyüklüğü 1,0-8,0, çiçeklenme gün sayısı 177 -269 gün, dormansi oranı 1,0-9,0, yatma durumu 1-5 ve biçim sayısı 1-7 adet/bitki arasında değişmiştir. Korelasyon analizi sonucuna göre; toplam kuru madde verimi ile ana sap uzunluğu (0,631**), ana sap kalınlığı (0,405**), ana sap sayısı (0,620**), yaprak büyüklüğü (0,374**), dormansi oranı (0,339**) ve biçim sayısı (0,625**) arasında pozitif korelasyon sonucu saptanmıştır. Path analizi sonucuna göre; toplam kuru madde verimine en yüksek doğrudan etkiyi % 61,29 ile ana sap sayısı (0,389) ve % 50.29 ile biçim sayısı (0.332) yapmıştır. Toplam kuru madde verimine en yüksek dolaylı etkiyi yaprak büyüklüğü (0,514) % 13,15 ile ana sap uzunluğu üzerinden yapmıştır.Item Bursa İli'nden toplanan yonca (Medicago sativa L.) genotiplerinde verim ve verim komponentleri arasındaki ilişkilerin korelasyon ve path analizi ile belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-12-11) Erol, Sebiha; Çarpıklı, Emine Budaklı; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.; 0000-0002-2205-2501; 0000-0002-7906-3367Bu araştırma 2018 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme materyali olarak 2015 yılında Bursa’nın 14 farklı ilçesinden toplanmış ve klonal olarak çoğaltılmış 307 farklı yaygın yonca genotipi (Medicago sativa L.) kullanılmıştır. Çalışmada toplam kuru madde verimi ile ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, ana sap sayısı, yaprak büyüklüğü, çiçeklenme gün sayısı, dormansi oranı, yatma durumu ve biçim sayısı özellikleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla korelasyon ve path analizleri yapılmıştır. Korelasyon analizi sonucuna göre; toplam kuru madde verimi ile ana sap uzunluğu (0,631**), ana sap kalınlığı (0,405**), ana sap sayısı (0,620**), yaprak büyüklüğü (0,374**), dormansi oranı (0,339**) ve biçim sayısı (0,625**) arasında pozitif korelasyon sonucu saptanmıştır. Path analizi sonucuna göre; toplam kuru madde verimine en yüksek doğrudan etkiyi % 61,29 ile ana sap sayısı (0,389) ve % 50.29 ile biçim sayısı (0.332) yapmıştır. Toplam kuru madde verimine en yüksek dolaylı etkiyi yaprak büyüklüğü (0,514) % 13,15 ile ana sap uzunluğu üzerinden yapmıştır.Publication Influences of sowing date and harvest stage on dry matter yield and forage quality of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.)(Society of Field Crops Science, 2023) Çarpıcı, Emine Budaklı; Erol, Sebiha; Aşık, Barış Bülent; Arslan, Ömer; BUDAKLI ÇARPICI, EMİNE; AŞIK, BARIŞ BÜLENT; Erol, Sebiha; Arslan, Ömer; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü; IUB-7900-2023; GLX-0626-2022; CDX-0906-2022; JJG-4772-2023Sowing dates and harvest stages are very important to obtained better forage yield and quality. The goal of the study was to ascertain how the quinoa growing conditions in Marmara will be affected by the sowing dates and harvest stages. In 2018 and 2019, the experiment was conducted in an experimental field in the Agricultural Application and Research Area of Bursa Uludag University's Agriculture Faculty. The field experiment was set up using three replicates of a split-plot randomized complete blocks design. Titicaca variety of quinoa was used as a plant material in the study. Four different sowing dates (15 April, 1 May, 15 May and 1 June) were considered in the main plot and three different harvest stages (beginning of flowering, full flowering and seed setting) in the sub-plot. In this study, plant height, dry matter yield, crude protein, crude protein yield, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, the relative feed value, and macro and micro elements were examined. The two-year findings show that sowing on May 1 produced the maximum dry matter yield (2798 kg ha-1) and crude protein yield (584 kg ha-1). In terms of harvest stages, seed setting stage came to the fore in terms of high forage (4001 kg ha-1) and crude protein yield (746 kg ha-1).Publication The effects of different sowing times and harvest stages on forage yield and quality in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)(Society of Fields Crop Science, 2022-01-01) Erol, Sebiha; Arslan, Ömer; Aşık, Barış Bülent; Çarpıcı, Emine Budaklı; AŞIK, BARIŞ BÜLENT; BUDAKLI ÇARPICI, EMİNE; EROL, SEBİHA; ARSLAN, ÖMER; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.; 0000-0002-4692-0748; GLX-0626-2022; EJH-3898-2022; CDX-0906-2022; DVI-7776-2022This study was carried out to determine the effects of different sowing times and harvest stages on the yield and forage quality of buckwheat in Marmara's conditions. The experiment was conducted in 2018 and 2019 in Bursa Uludag University Agricultural Application and Research Area using the Gunes variety as plant material. The experiment arranged randomized complete block design with split plot arrangement having three replications. Four different sowing times (15 April, 1 May, 15 May and 1 June) and three different harvest stages (flowering, milky and dough) were considered in the main plot and sub-plot, respectively. Results showed that higher plant height and dry matter yield values were obtained from plants sown on 15 April and harvested during the milky or dough stages. The highest crude protein ratio, crude protein yield and relative feed value, and the lowest acid detergent fiber and neutral detergent fiber values were determined in plants that were sown early and harvested during flowering stage. In general, delaying the harvest stage increased the yield of buckwheat but negatively affected the forage quality.