Browsing by Author "Hazarhun, Gülden"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Effect of washing method on the reduction of insecticide residues and quality characteristics of sweet cherry fruits(Entomological Society Turkey, 2024) Hazarhun, Gülden; Kumral, Nabi Alper; Gümül, Burcu; Kolcu, Ayşenur; Ertaş, Simge; KUMRAL, NABİ ALPER; Ertaş, Simge; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bitki Koruma Bölümü; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Bölümü; 0000-0001-9442-483X; 0000-0002-4540-6915; A-1388-2019; KLA-8587-2024Sweet cherry trees were sprayed with 5 insecticides (acetamiprid, dimethoate, lambda-cyhalothrin, malathion, tau-fluvalinate) at the recommended field doses in this study. Fruits were harvested after the pre-harvested interval for each pesticide completed and then they were immersed into tap water and three different washing solutions (with three different concentrations) for 3 minutes (at 20(o)C). Insecticide concentrations were detected with a multi-residual analysis method using LC-MS/MS in Bursa Uludag University in 2022. Following the treatments, changes in the quality characteristics of fruits were also investigated by quality (colour, texture and fruit cracking rate, water-soluble dry matter) and sensory analysis (fruit and stem colour, firmness, appearance, general acceptability). The results revealed that washing method with tap water during 3 min decreased insecticide residue level by 7-45% depending on insecticide active compound. Higher reduction rates were observed by washing with citric acid (10%), sodium bicarbonate (2.5%) and sodium hydroxide (0.5%). But significant reductions were detected only in lambda-cyhalothrin and malathion residues when compared with the newly harvested fruit samples. Processing factors (PF) of all washing methods were generally lower than 1 except for three treatments. PF values showed variations depending on the type of washing solution and the active compound of insecticides. Although washing with citric acid (10%), sodium bicarbonate (2.5%) and sodium hydroxide (0.5%) solutions caused reduction in residue levels, their negative effects on the quality and sensory characteristics of the fruits cannot be ruled out.Item Hasat öncesi incir meyvelerinde ethephon kullanımının oluşturduğu kalıntı riskinin belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021-05-06) Hazarhun, Gülden; Kumral, Nabi Alper; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bitki Koruma Bölümü.; 0000-0001-9442-483XBursa siyahı incirinin yüksek besin değerlerine sahip olması ve yetiştiriciliği yapılmayan Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde egzotik bir meyve olarak tercih edilmesi nedeniyle önemi Türkiye tarımı ve ihracatı açısından çok yüksektir. Bu bitkisel ürünün sentetik kimyasallar kullanılmadan üretilmesi tüketicinin diğer bir tercih nedenidir. Ancak, incir meyvelerinin hasat öncesinde hızlı olgunlaşmasını sağlamak amacıyla ethephon gibi bitki gelişme düzenleyicilerinin kullanılması sorunlu bir konudur. Bu nedenle, bu simülasyon çalışmasında, ethephon’un bahçe koşullarında uygulanması sonucu ortaya çıkan ethephon ve onun parçalanma ürünü olan fosfonik asidin kalıntı risklerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, ethephon’un ticari bir formülasyonu arazi koşullarında bitkilere iki farklı konsantrasyonda uygulanmıştır. Uygulamanın hemen sonrasında, hasat sırasında ve hasat sonrasında farklı depolama süreçlerinde örnekler alınarak, bu iki kimyasalın kalıntı düzeyleri yeni bir analiz metodu kullanılarak LC-MS-MS cihazı ile belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ethephon’un üç günde hasat olgunluğuna neden olan yüksek konsantrasyonu uygulandığında 3. ve 6. günlerdeki hasat edilmiş ürünlerdeki ortalama ethephon konsantrasyonu sırasıyla 10.92 ve 8.45 mgkg-1 bulunmuştur. Hasat sonrasında 16 günlük soğuk havada saklama sürecinde ise ethephon konsantrasyonu sırasıyla 5.30 ve 6.34 mgkg-1 ’a kadar düşmüştür. Diğer taraftan, 6 günde meyveleri olgunluğa ulaştıran düşük konsantrasyon kullanılırsa, hasat edilmiş ürünlerdeki ortalama ethephon konsantrasyonu 0.63 mgkg-1 ; hasat sonrası soğuk koşullarda 16 gün bekleme sonucu 0.20 mgkg-1 bulunmuştur. Fosfonik asit ise ethephonun uygulanmasından hemen sonra tüm aşamalarda 0.19-0.31 mgkg-1 konsantrasyonlarda belirlenmiştir. Sonuç olarak, her koşulda ve aşamada ethephon ve parçalanma ürünü fosfonik asit incir meyveleri üzerinde tespit edilmiştir. Bu nedenle bu ürün incir yetiştiriciliğinde kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.