Browsing by Author "Kalkan, Hatice"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Item Buhar ve asitle işleme yöntemi ile mercimek samanının yem değerini artırma olanakları üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 2001-11-12) Kalkan, Hatice; Karabulut, Ali; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı.Bu çalışma buhar ve asitle işleme yöntemi ile mercimek samanının yem değerini artırma olanaklarını araştırmak üzere düzenlenmiştir. Araştırmanın yem materyalini oluşturan yeşil mercimek samanının (Lens culinaris M.) KM, OM, HP, HK, HY, toplam şeker, NDF, ADF, ADL, sellüloz ve hemisellüloz içerikleri (KM'de) sırasıyla; 82.25 ± 0.579, 6.92 ± 0.029, 14.75 ± 0.579, 1.68 ± 0.026, 2.14 ± 0.103, 52.63 ± 0.439, 38.64 ± 0.336, 11.17 ± 0.167, 27.45 ± 0.328, 13.99 ± 0.251 olarak saptanmıştır. Yeşil mercimek samanına % 20 KM içeriği sağlanacak şekilde % 0, 2 ve 3 sülfirik asit (H2SO4) yoğunluğuna sahip H2S04 çözeltisi emdirilmiş ve bu şekilde elde edilen yeşil mercimek samanı örnekleri 0 ve 121°C'de 0, 1, 3 ve 5 saat sürelerle otoklavda tutularak buharla işlenmişlerdir. Yeşil mercimek samanı örneklerinin farklı koşullarda işlenmesi sonucunda besin madde içerikleri ve hücre duvarı bileşiminde dikkate değer farklılıklar gözlenmiştir. En şiddetli işleme koşulu olan % 3 asit uygulamasından sonra 5 saat süre ile otoklavda 121°C'de buharla işlenmiş yeşil mercimek samanının besin maddeleri içerikleri ve hücre duvarı bileşenleri (KM'de) incelendiğinde, OM, % 85.51 ± 0.205; HP, % 8.06 ± 0.062; HK, % 14.48 ± 0.205; HY, % 2.10 ± 0.095; TŞ, % 3.08 ± 0.254; NDF, % 51.01 ± 0.234; ADF, % 39.84 ± 0.394; ADL, % 14.03 ± 0.537; sellüloz, %25.95 ± 0.161; hemisellüloz, % 11.03 ± 0.605 olarak saptanmış olup, NDF, hemisellüloz ve sellüloz içeriklerinde beklenen düşüş sağlanmış, bunun yanında ADF ve ADL içerikleri artmıştır. Araştırmanın yem materyalini oluşturan işlenmemiş ve farklı koşullarda işlenmiş yeşil mercimek samanı örneklerinin KM, OM, NDF, ADF, ADL, hemisellüloz ve sellüloz parçalanabilirlikleri Naylon Kese Yöntemi ile buna ek olarak yeşil mercimek samanının in vitro koşullarda rumende parçalanabilirliği Gaz üretim Tekniği ile saptanmıştır. Saman örneklerinin 96 saatlik inkübasyon süresi sonunda sellüloz, hemisellüloz içeriklerinin naylon kese yöntemi ile rumende parçalanabilirlikleri ve gaz üretim değerleri sırasıyla; % 49.28 ± 0.681 - 80.49 ± 0.000; % 37.15 ± 2.332 - 76.07 ± 2.789; 31.93 ± 0.843 - 43.62 ± 1.328 mi arasında değişmiştir. Asit uygulanmadan yalnız 5 saat süre ile otoklavda 121°C'de buharla işlenmiş yeşil mercimek samanının sellüloz, hemisellüloz parçalanabilirlikleri ve gaz üretimlerinde dikkate değer bir artış gözlenmiştir (PO.05).Item Buhar ve asitle işlemenin mercimek samanının yem değeri üzerine etkisi(TÜBİTAK, 2003) Kalkan, Hatice; Karabulut, Ali; Uludaǧ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; 7005108822; 7005308670Bu çalışma buhar ve asitle işleme yöntemi ile mercimek samanının yem değerini artırma olanaklarını araştırmak üzere düzenlenmiştir. Araştırmada yem materyali olarak yeşil mercimek samanı (Lens culinaris M.), hayvan materyali olarak ise yaklaşık üç yaşlı, rumen kanülü takılı, 3 baş Kıvırcık koç kullanılmıştır. Yeşil mercimek samanına farklı yoğunluklarda H2SO4 çözeltileri emdirilerek, otoklavda farklı sürelerde buharla işlenmiştir. Bu uygulamalardan sonra farklı işlemlerden geçirilmiş yeşil mercimek samanlarının besin madde içerikleri ve hücre duvarı bileşenleri bulunmuş, Naylon Kese Yöntemi ve Gaz Üretim Tekniği ile rumende parçalanabildik özellikleri saptanmıştır. Sonuç olarak buhar ve asitle işleme yöntemi ile daha yüksek hücre duvarı yararlanılabilirliğine ulaşılmıştır. Bununla beraber asit uygulanmaksızın yalnız 5 saat süre ile otoklavda 121 °C'de buharla işlenmiş yeşil mercimek samanının sellüloz, hemisellüloz parçalanabilirlikleri ve gaz üretimlerinde dikkate değer bir artış gözlenmiştir.Item Comparison of in vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays(Asian-Australasian Association Animal Production Society, 2007-04) Karabulut, Ali; Canbolat, Önder; Kalkan, Hatice; Gürbüzol, Fatmagül; Sucu, Ekin; Filya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Hayvan Bilimleri Bölümü.; 0000-0003-1470-2751; AAG-8331-2021; AAH-2927-2021; 7005308670; 7004338636; 7005108822; 16229862100; 14038064900; 6701639395The aim of this study was to compare in vitro gas production kinetics, metabolizable energy (ME), organic matter digestibility (OMD) and microbial protein (MP) production of widely used legume hays in ruminant nutrition in Turkey. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation p = a+b (1-e-ct). There were significant differences among legume hays in terms of chemical composition. The crude protein content of legume hays ranged from 11.7 to 18.6% of dry matter (DM); crude fat from 2.1 to 3.5% DM; neutral detergent fiber from 35.6 to 52.0% DM; acid detergent fiber from 32.0 to 35.5% DM and acid detergent lignin 1.7 to 11.0% DM. Total gas production after 96 h incubation ranged between 61.67 and 76.00 ml/0.200 g of substrate. At 24, 72 and 96 h incubation the total gas production for common vetch were significantly (p<0.01) higher than those of the other legume hays. The ME, OMD and MP of legume hays ranged from 9.09 to 11.12 MJ/kg DM, 61.30 to 75.54% and 90.35 to 138.05 g/kg DM, respectively. The ME, OMD and MP of common vetch was significantly (p<0.01) higher than those of the other hays due to low cell-wall contents and high crude protein. At the end of the experiment, differences in chemical composition of legume hays resulted in the differences in the in vitro gas production, gas production kinetics and the estimated parameters such as ME, OMD and MP. Common vetch can be recommended to hay producers and ruminant breeders, due to high ME, OMD and MP production.Publication Effect of garlic oil on lamb fattening performance, rumen fermentation and blood parameters(Mattioli, 2021-03-01) Canbolat, Önder; Kamalak, Adem; Kalkan, Hatice; Kara, Hüseyin; Filya, İsmail; CANBOLAT, ÖNDER; FİLYA, İSMAİL; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; CJR-8926-2022; CQT-8475-2022The objective of this study was to determine the effects of garlic essential oil (GEO) on performance, ruminal fermentation and blood parameters of Kivircik lambs. Forty-eight 2.5-3 month old Kivircik male lambs were allocated into four treatment groups. Diets were supplemented with GEO at the 0.0, 0.4, 0.8 and 1.2 g/kg DM. The growth trial lasted for 63 days. The supplementation of GEO significantly decreased the total weight gain (TWG) and average daily weight gain (ADWG), whereas it has no effect on the final body weight (FBW) daily feed intake (DFI) and feed conversion ratio (FCR). The supplementation of GEO to the lamb diets had also a significant impact on rumen fermentation and blood parameters. The addition of GEO to the lamb diets increased non-esterified fatty acid production while supplementation significantly reduced the levels of glucose, urea, protein, triglyceride, insulin and cholesterol. It can be said that the decrease of glucose, urea, triglyceride, insulin and cholesterol is important in terms of animal health when the blood parameters are taken into consideration. As conclusion, GEO supplementation up to 0.8 g/kg DM can be recommended for growing lambs to manipulate rumen and blood parameters without compromising important growth parameters.Item Effects of ensiling density on nutritive value of maize and sorghum silages(Revista Brasileira Zootecnia Brazilian Journal Animal Science, 2016-08-01) Kalkan, Hatice; Sucu, Ekin; Canbolat, Önder; Filya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; 0000-0003-1470-2751; AAG-8331-2021; AAH-2927-2021; 14038064900; 7004338636; 6701639395Studies were conducted to determine the effects of different ensiling densities on fermentation, aerobic stability, and nutritive value of maize and sorghum silages. Maize and sorghum were harvested at dough (363 g/kg) and milk stages (275 g/kg), respectively. Herbages were chopped approximately 1.5 cm after harvest and then ensiled in mini silos at high and low-bulk densities for 8.5 weeks. Different bulk densities were achieved by ensiling different weights of herbage in the fixed-volume mini silos (1.5-L anaerobic jars, Weck, Germany). The obtained dry matter (DM) densities were 168 and 216 kg of DM/m(3) for maize forage and 132 and 178 kg of DM/m(3) for sorghum forage. Fermentation kinetics, the rate of aerobic deterioration upon aerobic exposure, and nutrient digestibility were followed during the periods of ensiling (on days 2, 4, 8, 15, and 60). In all cases, increased packing density resulted in silages with lower acetate content, ammonium N levels, and fermentation losses, but lactate content did not differ. Butyrate was detected in appreciable amounts only in sorghum silage. Propionate was not detected in any silage. Tightly packed silages remained stable upon exposure to air. Tight packing increases the digestibly of nutrients and improves the energy content of silages. These data show that high density limits air infiltration and reduces the oxidation loss during storage and feed-out. As a consequence, more dry matter is recovered and more energy is preserved.Item Fibrolitik enzimlerin buğday samanının besleme değeri üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2008-04-04) Kalkan, Hatice; Filya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı.Bu çalışma fibrolitik enzimlerin buğday samanının besleme değeri üzerine olan etkilerini belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.Araştırmanın yem materyalini oluşturan ve %92.87 kuru madde (KM) içeriğine sahip buğday samanının (Triticum aestivum L.) pH' sı 6.62; suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), ham protein (HP), ham yağ (HY) nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), hemisellüloz, sellüloz ve metabolik enerji (ME) içeriği ise (KM' de) sırasıyla; %3.90, 2.10, 1.72, 81.73, 28.45, 41.12 ve 1039.50 kcal/kg olarak belirlenmiştir. Buğday samanı %40 KM içerecek şekilde şekilde, Trichoderma viride kaynaklı sellülazla %0, 0.2, 0.4, 0,6 ve 0.8; Thermomyces lanuginosus kaynaklı ksilanazla %0, 1.4, 2.8, 4.2 ve 5.6; sellülaz+ksilanaz kombinasyonuyla (50:50) %0, 0.1+0.7, 0.2+1.4, 0.3+2.1 ve 0.4+2.8 dozlarında (KM' de), kontrol ve uygulama başına 3 paralelli olarak işlendikten sonra cam kavanozlara silolanarak oda sıcaklığı (22 ºC) ve 40 ºC' de 30 gün süre ile inkübasyona bırakılmıştır. Süre sonunda açılan kavanozlardaki buğday samanlarının pH' ları ölçülerek, kimyasal analizleri yapılmış ve örneklerin rumende parçalanabilirlik özelliklerini saptayabilmek için in vitro Gaz Üretim Tekniği kullanılmıştır.Buğday samanı örneklerinin farklı koşullarda fibrolitik enzimlerle işlenmesi sonucunda NDF, hemisellüloz ve sellüloz değerlerinde beklenen düşüş sırasıyla %72.67, 25.09 36.25 (KM' de) olarak 40 ºC' de %0.8 dozunda sellülazla işleme sonucunda belirlenirken, pH ise 4.03 değeriyle 40 ºC' de %0.4+2.8 dozunda sellülaz+ksilanazla işleme sonucunda belirlenmiştir. En yüksek laktik asit ve ME içerikleri sırasıyla (KM' de); %8.46 mg/kg ve 1310.00 kcal/kg olarak 40 ºC' de %0.8 dozunda sellülazla; SÇK %10.36 (KM' de) olarak 40 ºC' de %0.4+2.8 dozunda sellülaz+ksilanaz kombinasyonuyla; HP %2.88 (KM' de) olarak 40 ºC' de %5.6 dozunda ksilanazla, HY %2.75 (KM' de) olarak 22 ºC' de %0.4+2.8 dozunda sellülaz+ksilanaz kombinasyonuyla işleme sonucunda saptanmıştır (P<0.05).İn vitro gaz üretimi sonucunda elde edilen parametrelerden, gaz üretimi (GÜ), kuru madde sindirilebilirliği (KMS), gerçek organik madde sindirilebilirliği (GOMS) ve mikrobiyal protein üretimi (MPÜ) değerleri işlenmemiş buğday samanında sırasıyla; 14.92 ml, %16.66, 21.15 ve 44.88 mg olarak belirlenirken, yapılan işlemeler sonucunda en yüksek GÜ, KMS ve GOMS değerleri sırasıyla; 23.00 ml, %24.30 ve 33.40 olarak 40 ºC' de %0.8 dozunda sellülazla işleme sonunda, MPÜ ise 104.6 mg değeriyle 40 ºC' de %1.4 dozunda ksilanazla işleme sonucunda saptanmıştır (P<0.05). Rumen sıvısındaki uçucu yağ asitleri konsantrasyonları asetik asitin baskın olduğu kaba yem tipi bir fermantasyon özelliği göstermiş ve en yüksek asetik asit değeri %58.13 (KM' de) olarak 40 ºC' de %0.8 dozunda sellülazla işleme sonucunda belirlenmiştir (P<0.05).Araştırma sonucunda besin maddeleri, hücre duvarı bileşenleri ve in vitro sindirilebilirlik parametrelerinde saptanan gelişmelerin ışığında, fibrolitik enzim kullanımının buğday samanının besleme değerini artırdığı ve en iyi sonuçların 40 ºC' de sellülaz (%0.8) ile sellülaz+ksilanaz kombinasyonunun (%0.4+2.8; 50:50) kullanıldığı işlemelerin en yüksek dozlarında alındığı belirlenmiştir.Item Turunçgil posalarının muhafaza ve yem deǧeri özelliklerinin geliştirilmesi(TÜBİTAK, 2001) Filya, İsmail; Karabulut, Ali; Değirmencioğlu, Taşkın; Canbolat, Önder; Kalkan, Hatice; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zooteknik Bölümü.; AAH-2927-2021; 6701639395; 7005308670; 6504240852; 7004338636; 7005108822This research was carried out with the aim of improving the conservation and feed value characteristics of citrus pulps. In order to ensure and improve citrus pulp conservation even for short periods (1 week), several methods intended to inhibit yeast activity were examined. Orange and grapefruit pulps were used as feed materials and three heads of merino male yearlings fitted with rumen cannula were used as animal materials. Pulps were treated with Ca(OH)2, NaOH, urea, sorbic acid, dehydration and blanching. After these treatments, pulps were ensiled in glass jars equipped with a lid that enabled gas release only. The jars were stored at 18 +/- 2 degreesC in laboratory conditions. Three jars from each treatment were sampled for chemical and microbiological analysis on days 5 and 90 of fermentation. At the end of the ensiling period (90 days), the rumen degradability characteristics of the pulps were determined. In conclusion, all of these treatments seemed to inhibit yeast activity, and therefore reduce ensiling losses. The mould, enterobacteria and clostridia, which also cause spoilage in silages, were eliminated from all silages. All treatments reduced ensiling losses and increased the ensilability and feed value characteristics of citrus pulp silages. However, the best results were achieved with blanching at 80 degrees C and sorbic acid 0.1% treatments.