Browsing by Author "Katar, Nimet"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Ecological variation of yield and aroma components of summer savory (Satureja hortensis L.)(Elsevier, 2017-07-27) Katar, Duran; Kara, Nimet; Aytaç, Zehra; Kara, Sedat; Katar, Nimet; Erbaş, Sabri; Telci, İsa; Elmastaş, Mahfuz; Kaçar, Oya; Göksu, Erdinç; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.; AAG-7449-2021; 24466299800; 24466217100The research was conducted to determine a variation of yield and essential oil compositions of cultivated summer savory (Satureja hortensis L., Lamiaceae) in 5 different locations (Isparta, Kutahya, Eskisehir, Bursa, and Tokat) in Turkey in 2004. Field studies were carried out during 2014 vegetation periods in all locations. Essential oil compositions were analyzed with gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). As a result of the research, maximum yields (fresh and dried herb yield) were obtained from locations with the higher temperature (Bursa and Tokat). On the other hand, essential oil contents were highest in Bursa having the higher temperature and followed by Isparta (highest altitude). The maximum value of carvacrol, the main component in the essential oil of the plant, was obtained from Isparta while.-terpinene was obtained from Kutahya followed by Bursa and Tokat. Plants were harvested twice in Bursa, and values of yields were higher at first harvest than that of second harvest similar to.-terpinene, while for carvacrol, higher yield was obtained from the second harvest. The results showed that climatic factors affected the variation of yield and essential oil components, significantly. Maximum data of carvacrol was obtained from locations with higher altitude as a result of high solar radiations. The results are useful in innovative strategies for production of plant material with high yield and quality in aromatic plants such as Satureja hortensis.Item Eskişehir ekolojik koşullarında farklı hasat zamanlarının limon kekiğinin (Thymus citriodorus L.) verim ve kalitesi üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2019-01-21) Katar, Nimet; Katar, DuranBu araştırma 2015 ve 2016 yıllarında Eskişehir ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada bitkiler üç farklı dönemde (çiçeklenme öncesi, tam çiçeklenme ve tohum oluşum dönemi) hasat edilmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre, bitki boyu, taze herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi değerleri yıllara ve farklı gelişme dönemlerine göre sırasıyla 23,26-29,97 cm, 351,30-446,15 kgda-1 , 116,53-149,49 kgda-1 , 79,08- 104,12 kgda-1 , %1,15-2,12 ve 1,06-1,73 l/da arasında değişmiştir. Uçucu yağ örneklerinin kompozisyonunu belirlemek için GS/MS analizi yapılmış ve uçucu yağların ana bileşenlerinin geraniol, geranial ve neral olduğu tespit edilmiştir. Yıllar ve farklı hasat dönemlerine bağlı olarak bu üç ana bileşenin değerleri sırasıyla %21,05- 22,81, %21,25-22,72 ve 11,96-13,37 arasında değişmiştir. En yüksek geranioloranı (% 22,81) 2015 yılında ve tohum oluşum döneminde yapılan hasattan elde edilirken, en düşük oran (% 21,05) ise 2016 yılında ve tam çiçeklenme döneminde yapılan hasattan elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler birlikte değerlendirildiğinde, hasadın tam çiçeklenme döneminde yapılması tavsiye edilmektedir.Item Ontogenetik ve diurnal varyabilitenin İzmir kekiği (Origanum onites L.)'nin uçucu yağ içeriği ve kompozisyonuna etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021) Can, Mustafa; Katar, Nimet; Katar, DuranBu çalışma, 2019 yılında farklı hasat zamanlarının (ontogenetik ve diurnal varyabilite) İzmir kekiğinin (Origanum onites L.) uçucu yağ oranı ve bileşimi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla çalışmaları, Uşak ilinde tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; uçucu yağ oranı % 2.22-3.58 arasında değişmiştir. Uçucu yağın birinci ana bileşeni olan karvakrol % 77.16-84.59 arasında değişirken, ikinci ana bileşen olan γ-terpinen ise % 3.96-6.73 arasında değişmiştir. Uçucu yağ oranı ve bileşenleri dikkate alındığında, Uşak ekolojik koşullarında İzmir kekiği yetiştiriciliği için hasadın bitkilerin çiçeklenme dönemi sonunda ve öğle saat 12:00’de yapılması önerilebilir.