Browsing by Author "Sezer, Esra"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Hasat sonrası elde edilen mısır sapının yem değeri ve yem değerinin artırılması olanaklarının araştırılması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2024-03-08) Sezer, Esra; Canbolat, Önder; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı; 0009-0005-4871-906XBu tez çalışması, farklı alkaliler ve üre ile işlemenin mısır samanının yem değeri üzerine olan etkilerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Kullanılan mısır samanı kuru maddesi%50 olacak şekilde sulandırılmış ve sırasıyla; %0 (kontrol: su), %1, %2, %3 dozlarında sodyum hidroksit, kalsiyum hidroksit, potasyum hidroksit, kalsiyum oksit ve üre ilave edilerek işlenmiştir. Alkali uygulama her biri uygulama grubu (4 tekrarlı olacak şekilde)1,5 L’lik cam kavanozlara doldurulmuştur. İşlemiş mısır samanları 21 gün sonunda kavanozlardan çıkarılmıştır ve besin maddeleri bileşimleri saptanmıştır. Ayrıca mısır samanlarının in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji ve organik madde sindirimleri invitro gaz üretim tekniği ile gerçek kuru madde sindirimini ve nötr deterjan lif sindirimi ise daisy inkübatör tekniği ile saptanmıştır. Mısır samanlarının nispi yem değeri özellikleri ise hesaplanmıştır. Farklı alkalilerle işleme mısır samanının besin madde bileşimini önemli düzeyde etkilemiştir. Mısır samanına alkali ilavesi hücre duvarı bileşenlerini önemli düzede düşürmüştür (P<0.05). Mısır samanlarına üre ilavesi ham protein içeriğini önemli düzeyde artırmıştır (P<0.05). Ayrıca mısır samanını alkalilerle işleme in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi ve metabolik enerji üretimini artırmıştır (P<0.05). Mısır samanının alkalilerle işlenmesi nispi yem değerini önemli düzeyde etkilemiş ve geliştirmiştir. En yüksek nispi yem değeri %3 NaOH ile işlenmiş mısır samanında bulunmuştur. Sonuç olarak, mısır samanının alkalilerle işlenmesi hem besin maddeleri bileşimi hem de besin maddeleri sindirimini geliştirmiştir. Aynı zamanda in vitro gaz üretimi ve nispi yem değerini de olumlu yönde etkilemiştir. En etkili alkali işleme yönteminin ise %3 sodyum hidroksit olmuş, ham protein içeriği bakımından ise en etkili alkalinin %3 üre dozu olduğu sonucuna varılmıştır.