Browsing by Author "Sorkun, Kadriye"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Dandelion honey: A new monofloral honey record for Turkey(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-06-20) Özenirler, Çiğdem; Mayda, Nazlı; Çelemli, Ömür Gençay; Özkök, Aslı; Sorkun, KadriyeTaracaxum species are an important food source for many insects because of their early flowering and rich supply of nectar and pollen. Taraxacum (dandelion) honey has been characterized and is wide-spread throughout Europe. Although, Turkey, Iran, Afghanistan and the West Himalayas have the highest species richness and character diversities of Taraxacum, there are still gaps of knowledge about dandelion honey. The aim of this study was to evaluate the composition of dandelion honey which will be a new characterization of a monofloral honey originating from Turkey.Item Melissopalnological analysis of honey samples collected from Şırnak city(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-08-20) Gürbüz, Semra; Çelemli, Ömür Gençay; Özenirler, Çiğdem; Mayda, Nazlı; Özkök, Aslı; Sorkun, KadriyeIn this study, 23 honey samples collected from South-Eastern Anatolia Region of Turkey were investigated to identify their botanical sources. According to the microscopic analysis results, pollen grains identified belong to the 24 taxa of 27 plant families. As a result of melissopalynological analysis, 21 of the honey samples are characterized as multifloral and two of them are as unifloral (Myosotis honey). As the second step of the microscopic analysis, the total pollen number of in 10 grams honey (TPN10) of the samples were calculated and it was observed that the values were vary between 1 177 and 82 005.Item Tunceli ballarının coğrafi işaret çalışması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2021-04-07) Özkök, Aslı; Çelemli, Ömür Gençay; Zare, Golshan; Özenirler, Çiğdem; Mayda, Nazlı; Sorkun, KadriyeYapılan çalışmada, Tunceli ilinden toplanan ballarda melissopalinojik ve kimyasal analizler ile Tunceli ballarının karakterizasyonu çıkartılmış olup bölgenin coğrafik işaret çalışmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşaması olan melissopalinolojik analizler kapsamında, yöre ballarının bitkisel kaynağı olabilecek 31 familyaya ait 80 takson tespit edilmiştir. Analiz edilen 32 balın 7 tanesinin monofloral (bir adet; Berberis crataegina- T13, bir adet Hypericum scabrum- T14, beş adet Paracaryum cristatum balı-T18,21,24,27,28), diğerlerinin ise multifloral olduğu tespit edilmiştir. Kimyasal analizin bir aşaması olan, balda früktoz ve glikoz değerlerinin tesbiti analizi, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı ile gerçekleştirilmiş olup; früktoz değerlerinin 25,97-43,44 g/100g aralığında (ortalama: 32,28±3,32 g/100g), glikoz değerlerinin; 21,84-45,6 g/100g aralığında (ortalama: 33,04±5,22 g/100g) olduğu tespit edilmiştir. Früktoz/Glikoz oranının ise 0,83-1,13 aralığında olup ortalama değerin 0,97±0,07 olduğu tespit edilmiştir. Kimyasal analizler kapsamında UV-Vis Spektometre cihazı ile tespit edilen toplam fenolik madde miktarları 98,96±0,02 mgGAE/kg 330,96±0,02 mgGAE/kg (ortalama 143,46±0,21 mgGAE/kg) değerleri aralığında bulunmuştur. Tunceli ili ballarının, uçucu bileşenlerinin tayini Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı ile gerçekleştirilmiş olup yapılan analiz sonucunda ballarda; aldehidler, alifatik asit ve esterleri, alkoller, hidrokarbonlar, karboksilik asit ve esterleri, ketonlar, terpenler, yağ asidi ve esterleri bileşik gruplarına ait bileşikler tespit edilmiştir. Bu gruplardan karboksilik asit ve esterleri ile yağ asidi ve esterleri gruplarına ait bileşiklere yüksek oranlarda rastlanılmıştır.