Browsing by Author "Yavuz, Merve Tuba"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Effects of stoned olive pomace on carcass characteristics and meat quality of lambs(TÜBİTAK, 2017-11-28) Yavuz, Merve Tuba; Sucu, Ekin; Akbay, Kadir Cem; Şengül, Ömer; İbrahim, A. K.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; 0000-0003-1470-2751; 0000-0003-3903-8690; 0000-0001-5078-2002; AAG-8331-2021; HKO-2676-2023; AAH-2915-2021; 14038064900; 57205096229; 57205100727; 7202978992Thirty-six Merino-Kivircik crossbred male lambs were utilized to evaluate the influence of two levels of dried stoned olive pomace. Lambs were blocked by initial body weights (BW, 20.4 kg) and randomly distributed into three groups. While one group received commercial concentrates without olive pomace, the second and third groups received an experimental diet containing 10% olive pomace and 20% olive pomace, respectively. They were fed for 49 days. The animals' BW and feed consumption were recorded weekly and biweekly, respectively. The lambs were slaughtered at the end of the trial. The carcass cut weights were recorded and a sample of LD muscle was collected for fat content and composition. Overall, there were no differences in slaughter characteristics, carcass measurements, or cut weights among the treatments (P > 0.05). The fatty acids (FAs) profile of LD muscle showed that 20% olive pomace fed animals had lower pentadecanoic and erucic acids, while they had higher oleic acid content (P < 0.05). This represents a favorable change in regard to human dietary guidelines. Total saturated, monounsaturated, and polyunsaturated FAs were not affected by treatments. There were minor differences in organoleptic properties among the treatments (P > 0.05). Meat rich in oleic acid fared best with panelists, which was found in the 20% olive pomace fed lambs.Item Farklı üretim sistemlerinden elde edilen çekirdeksiz kuru zeytin posasının yem değeri ve hayvan beslemede kullanım olanaklarının belirlenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2016-10-31) Yavuz, Merve Tuba; Ak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı.Bu araştırma; farklı üretim sistemlerinden elde edilen Çekirdeksiz Kuru Zeytin Posalarının (ÇKZP) yem değerinin saptanması ve kuzularda besi performansı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; ÇKZP'lerin yem değerinin belirlenmesinde in situ (naylon kese) yöntem uygulanmıştır. 2 (2F), 3 (3F) ve 2+3 (2+3F) Fazlı yöntemle üretilmiş ÇKZP'lerin rumende kuru madde (KM), organik madde (OM), ham protein (HP), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) parçalanabilirlikleri ve parçalanabilirlik parametreleri belirlenmiştir. Kuzu besi denemesi; her grupta benzer özellikte 12 baş kuzu bulunacak şekilde 3 gruba ayrılmış 36 kuzu ile gerçekleştirilmiştir. Gruplara %0 (Kontrol) %10 ve %20 oranında 2+3F ÇKZP içeren izokalorik ve izonitrojenik kuzu besi yemleri verilmiş ve besi 42 gün sürmüştür. Araştırma sonucunda, 2F ve 2+3F ÇKZP`lerin besin madde parçalanabilirlikleri 3F ÇKZP`ne oranla daha yüksek bulunmuştur. Tüm inkübasyon sürelerinde KM, OM, NDF ve ADF parç alanabilirliğ i, HP parç alanabilirliğ inden daha yüksek bulunmuştur. Besi denemesi sonunda, kuzu besi yemlerine %10 ve %20 ÇKZP ilavesinin besi performansı üzerine önemli bir etkisi gözlenmemiş, rasyona ÇKZP katılması beside yem maliyetini %5.5-%12.5 düşürmüştür. Sonuç olarak, kuzu besi rasyonlarına %20 düzeyine kadar ÇKZP katılabileceği ve ÇKZP'nin pirinç kepeği yerine alternatif bir yem kaynağı olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır.