1998 Cilt 17 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17757
Browse
Browsing by BUU Author "Biricik, Hakan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Meraya dayalı olarak beslenen kıvırcık koyunlarda serum retinol seviyelerinin mevsimsel değişimleri(Uludağ Üniversitesi, 1998) Çetinkaya, Nurcan; Ulutürk, Serap; Türkmen, İ.İsmet; Biricik, Hakan; Yavuz, H. MelihBu çalışmada Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde bulunan 50 baş 2-3 yaşlı dişi Kıvırcık koyun kullanıldı. Koyunlarda, mevsime ve tükettikleri yemin çeşidine bağlı olarak serum retinol düzeylerinde meydana gelen değişimler incelendi. Hayvanlar mayıs ve ekim ayları arasında sadece merada otlatılarak, Kasım-Şubat ayları arasında kuru ot ve karma yem, mart ve nisan aylarında ise karma yem + mera ile beslendi. Koyunlardan bir yıl boyunca aylık olarak kan örnekleri alındı ve aynı günlerde hayvanların atladıkları mera ve yedikleri yemlerden numuneler toplandı. Alman mera ve yem örneklerinde ß-karoten, kan örneklerinde ise serum retinol düzeyleri belirlendi. Mera otlarının ß-karoten düzeyleri 27 μg/g ile 58 μg/g arasında gerçekleşti. Koyunların serum retinol düzeyleri kış ve ilkbahar mevsimlerinde yaz ve sonbahar mevsimlerine göre daha yüksek bulundu (P< 0.001). Sonuç olarak, serum retinol seviyelerinin düşük olduğu dönemlerde koyunlara iyi kaliteli kuru ot yedirilmesi ya da vitamin A takviyesi yapılmasının yararlı olabileceği kanısına varıldı.Item Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün süt sığırlarında etki mekanizması ile süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1998) Biricik, Hakan; Türkmen, İ.İsmet; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Saccharomyces cerevisiae isimli canlı maya kültürü doğal yollarla üretilen yem katkı maddelerinden birisidir ve özellikle süt sığırı rasyonlarında süt verimini artırmak amacıyla kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Hayvan besleme alanında yem katkı maddesi olarak kullanılan canlı maya kültürleri; maya (Saccharomyces cerevisiae) ve mayanın büyüme ortamı olan vasattan ibarettir. Ruminant rasyonlarına katılan Saccharomyces cerevisiae maya kültürleri toz formdadır. Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün etkilerini, rumen mikroflorasında yapmış olduğu değişiklikler ile gösterdiği ifade edilmektedir. Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün rumende etki mekanizması hakkında değişik görüşler ileri sürülmekle birlikte bu mekanizma tam olarak açıklanamamaktadır. Süt sığırlarında Saccharomyces cerevisiae'nın süt verimi ve kompozisyonu üzerine olan etkileriyle ilgili olarak da birbirlerinden çok farklı sonuçlarm alındığı görülmektedir.