1998 Cilt 17 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17757
Browse
Browsing by BUU Author "Kardeş, Serdar"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Beta-glukanaz ve arabinoksilanaz enzimleri ile desteklenen arpa ve buğday ağırlıklı rasyonların etlik piliçlerde ince bağırsak yapısı üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1998) Yakışık, Mine; Erdost, Hatice; Kardeş, Serdar; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Nişasta yapısında olmayan polisakkaritler yüksek düzeyde içeren tahılların bağırsak viskozitesi artışına neden olduğu ileri sürülmektedir. Bu zararlı etkileri azaltmak amacıyla rasyonlara enzim ilavesi yapılmaktadır. Çalışmada enzim eklenen arpa ve buğday ağırlıklı rasyonlarla beslenen etlik piliçlerin ince bağırsaklarında meydana gelen histolojik değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 28 adet Avian-Farm Broyler günlük civcivler kullanılmıştır. Civcivler yedi farklı rasyonla beslenmişlerdir. 40. günde kesilen tavuklardan alınan duodenum, yeyinum, ileum parçalarından hazırlanan 5-7 mikron kalınlığındaki kesitlere Triple, PAS-Alcian blue ve Fontana-Masson gümüşleme boyama yöntemleri uygulanmıştır. Enzimsiz rasyonlarla beslenen braylerlerin ince bağırsak mukozasında virusların düzensiz biçimli; lamina epitelyalisi oluşturan hücrelerin yüksek prizmatik oldukları ve çok katlı bir görünüm verdikleri; kadeh hücrelerinden bazılarının hipertrofik olduğu; viruslar içinde kalan lamina propriyanın hücreden zengin gevşek bağ dokudan oluştuğu görüldü. Enzimsiz grupta Lieberkühn kriptleri, submukoza, tunika muskularis ve seroza ile; enzimli ve mısır ağırlıklı rasyonlarla beslenen gruplarda bağırsak duvarının, ince bağırsaklara özgü normal yapısal özellikler gösterdiği saptandı. Enzimsiz gruplarda kadeh hilerelerinden çoğunun Alcian blue pozitif reaksiyon verdiği, PAS pozitif reaksiyon veren hücrelerin oldukça az olduğu, ancak enzimli rasyon ve mısırla beslenen gruplarda ise PAS pozitif reaksiyonun arttığı izlendi. Enzimsiz gruplarda Argentafin pozitif reaksiyon veren hücreler enzimli ve mısır ile beslenen gruba göre daha çok sayıda gözlendi.Item Enzim katılarak hazırlanan rasyonlarla beslenen tavuklarda karaciğerde meydana gelen değişikliklerin histolojik ve histoşimik yöntemlerle incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 1998) Erdost, Hatice; Yakışık, Mine; Kardeş, Serdar; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu çalışmada arpa ve buğday ağırlıklı olarak hazırlanan rasyonlara yem katkı maddesi olarak enzimlerin katılmasıyla karaciğerde meydana gelebilecek değişikliklerin histolojik ve histoşimik yöntemler ile saplanmasını amaçladık. Çalışmamızda günlük-etlik civcivler yedi farklı rasyonla beslenerek, denemenin 15., 21. ve 40. günlerinde karaciğer numuneleri alınmıştır. Alman numuneler histoloji tekniğine uygun işlemlerden geçirilerek parajinde bloklanmıştır. Hazırlanan histolojik kesitlerin bir kısmına yapısal özelliklerin belirlenmesi için Crossmon'ın üçlü boyama tekniği, diğer bir kısmına ise glikozaminoglikanların belirlenebilmesi için Mc. Manus'un Periodio-Acide Schiff (PAS) metodu uygulanmıştır. Karaciğerde mevcut lipid varlığının belirlenmesi amacıyla da Sudan Black-B metodu kullanılmıştır.15 günlük yaştaki civcivlerden hazırlanan karaciğer preparatlarında normal histolojik yapı dışında herhangi bir değişiklik görülmemiştir. Mısır ile beslenen 21 günlük yaştaki grubun hepatositlerinde hücre içi vakuoller saptanmıştir. Mısır, arpa, buğday, buğday+arpa ağırlıklı enzimsiz rasyonla beslenen kırk günlük yaştaki civcivlerin hepatositlerinde vakuoliasyonun oldukça arttığı görülmüştür. Enzim katılan özellikle arpa enzimli grupta, buğday enzimli ile buğday+arpa enzimli gruplarda glikozaminoglikan birikiminde belirgin artış belirlenmiştir. Enzimli rasyon ile beslenen gruplarda karaciğer hepatositlerinin orta derecede lipid içerdiği saptanmıştır. Çalışmamızda rasyonda kullanılan enzim katkı maddelerinin karaciğerde herhangi bir dejenerasyona sebebiyet vermediği ve karaciğer yağlanmasını azalttığı sonucuna varılmıştır.