1984 Cilt 3 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15377
Browse
Browsing by Department "Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Değişik azotlu gübrelerin kolza (Brassica napus ssp. oleifera)'da ürün miktarı ve tohumlardaki yağ oranı üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1984) Özgümüş, Ahmet; Başoğlu, Fikri; Ziraat Fakültesi; Gıda Bilimi ve Teknolojisi BölümüOrta Anadolu Yöresi'nde yaygın olarak yer alan Kahverengi Büyük Toprak Grubu'na ait bir toprak örneği ile yürütülen denemede, değişik azotlu gübrelerin ve azot miktarlarının kolzada tohum ve sap ürün miktarları ile tohumlardaki yağ oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Serada dört teşerrürlü olarak yürütülen denemede Amonyum sulfat (% 21 N), Amonyum nitrat(% 26 N) ve Üre (% 46 N) gübreleri kullanılmış ; topraklara azot 40, 80 ve 120 ppm N olmak üzere üç ayrı miktarda verilmiştir. Her üç gübre çeşidinde de azot miktarı arttıkça kolzada tohum ve sap ürün miktarları artış göstermiştir. Azotlu gübreleme sonucu tohumlardaki yağ oranı ise kontrola (hiç azot verilmeyene) göre dikkate değer ölçüde azalma göstermiştir. Özellikle en yüksek miktarda azot (120 ppm N) verilen saksılarda tohumlardaki yağ oranı en düşük düzeyde bulunmuştur. Buna karşın, azotlu gübre miktarı arttıkça toplam yağ ürün miktarında da artış görülmüştür. Fakat bu artış, tohum ürün miktarındaki artıştan ileri gelmiştir. Azotlu gübre çeşidinin tohum ve sap ürün miktarları üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Azotlu gübre çeşidinin tohumdaki yağ oranı ve toplam yağ ürün miktarı üzerine etkileri ise önemsiz olmuştur.