2016 Cilt 30 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/2289
Browse
Browsing by Department "Gıda Mühendisliği Bölümü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Biyolojik detoksifikasyon ve probiyotikler(Uludağ Üniversitesi, 2015-12-22) Omak, Gizem; Özcan, Tülay; Ersan, Lütfiye Yılmaz; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüSağlık üzerine olumlu etkileri ve koruyucu özellikleri nedeni ile probiyotik bakterilerin gıda güvenliğinin sağlanması için ve besin takviyesi olarak kullanımına olan ilgi artmaktadır. Probiyotik bakteriler kullanılarak kimyasal ve mikrobiyal toksinlerin uzaklaştırılması, konvansiyonel dekontaminasyon yöntemlerine alternatif olabilecek yeni, umut vaat eden biyolojik yöntem olarak tanıtılmaktadır. Yapılan araştırmalar probiyotik bakterilerin zararlı mikroorganizmaların gelişmesini engelleyebildiğini, bu zararlı mikroorganizmaların oluşturduğu zararlı metabolitleri azaltabildiğini ve gıda güvenliği için koruyucu ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu derlemenin amacı probiyotik bakterilerin mikrobiyal ve kimyasal toksinleri dekontamine etme mekanizmaları hakkında bilgi vermek ve konu ile ilgili yapılan çalışmaları özetlemektir.