2018 Cilt 18 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15730
Browse
Browsing by Language "tr"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Alginat-Propolis Mikrokapsüllerin in vitro sindirim sisteminde salınımının ham propolis ile kıyaslanması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-09-15) Keskin, Merve; Keskin, Şaban; Kolaylı, SevgiPropolis, reçinemsi, suda az çözünen vizkoz, yapışkan, keskin kokulu doğal bir karışımdır. Reçinemsi yapısından dolayı ham propolisin biyoyararlılığı düşük olup, propolis çeşitli çözücüler ile muamele edilmekte ve ekstraktları halinde tüketilmektedir. Ekstrakt elde edilmek için bilinçsizce kullanılan çözücüler nedeniyle insan sağlığı tehlikeye sokulmaktadır. Çözücülerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmek için, çözücü bağımsız propolis yüklü alginat kapsüller elde edildi. Bu kapsüllerin in vitro sindirim sisteminde zamana bağlı olarak salınım oranlarının değişimi tespit edildi. Aynı şartlar altında ham propolisin salınım miktarı ile kıyaslandı. Kapsüllerin pH 7,4’e propolis aktif bileşenlerinin %95’ inden fazlasını saldığı tespit edildi.Item Ardahan yöresinde bal arısı (Apis mellifera L.) kolonilerinde kışlama kayıpları ve muhtemel sebepleri üzerine bir anket(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-07-20) Cengiz, Mahir Murat; Yazıcı, KemalArdahan yöresindeki gezginci ve sabit arıcılara uygulanan anket sonuçlarının değerlendirildiği araştırmada, arıcılık işletmelerinin sonbahar bakım ve kontrolleri, kışlatma ve hastalıklarla ilgili özellikleri incelenmiştir. Yöredeki arıcıların %90.60’ının sonbahar yemlemesi yaptığı, sonbahar beslemesinde çoğunlukla şeker şurubunu %57.75 kullandıkları ve bal şurubu ile besleme yapmanın pek yaygın olmadığı anlaşılmaktadır. Anket sonuçları Ardahan yöresindeki arıcıların sonbahar dönemindeki ana arı kontrolü ile varroa mücadelesi konularında duyarlı olduklarını göstermektedir. Yörede gezginci arıcıların büyük bir çoğunluğu (%67.65) kışlatma kayıplarının %10 ve daha az olduğunu bildirirken, sabit arıcılar %54.95 oranında kışlatma kayıplarının %10-19 arasında olduğunu belirmişlerdir.Item Farklı fotoperiyotların Achroia grisella (Lepidoptera: Pyralidae)’nın pupal periyot, ergin öncesi toplam gelişim süresi ve ömür uzunluğuna etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-05-15) Koç, Yeşim; Sönmez, EvrimFarklı fotoperiyotların Achroia grisella (Lepidoptera: Pyralidae)’nın pupal periyot, ergin öncesi toplam gelişim süresi ve ömür uzunluğuna etkisi 28±2°C ve %65±5 nispi nem içeren laboratuvar koşullarında incelendi. Denemelerde 18 saat aydınlık; 6 saat karanlık (18A;6K), 12 saat karanlık; 12 saat aydınlık (12A;12K), 6 saat aydınlık; 18 saat karanlık (6A;18K), devamlı aydınlık (DA) ve devamlı karanlık (DK) olmak üzere beş farklı fotoperiyot rejimi uygulandı. Erginlerin ve larvaların beslenmesi balsız peteklerle sağlandı. Ergin öncesi toplam gelişim süresi en uzun DA şartlarda (49.23±3.10 gün), en kısa ise DK şartlarda (40.26±2.79 gün) oldu. Pupal periyot süresinin DA, 18A;6K, 12A;12K, 6A;18K ve DK şartlarda sırasıyla 7.03±0.71, 6.76±0.85, 6.83±0.74, 6.10±0.66, 6.60±0.77 gün olduğu görüldü. En kısa pupal periyot süresi 6A;18K şartlarda olurken, en uzun pupal periyot süresi DA şartlarda oldu. Ömür uzunluğu açısından tüm fotoperiyotlarda erkeklerin dişilerden daha fazla yaşadığı tespit edildi. Farklı fotoperiyotlarda erkeklerde ömür uzunluğu bütün gruplarda birbirine yakın olurken gruplar arasındaki fark önemsiz bulundu. Dişilerdeki en kısa ömür uzunluğunun 6A;18K ve DK şartlarda olduğu görüldü. Dişilerde genel olarak aydınlık şartların fazla olduğu koşullarda, ömür uzunluğunun da arttığı tespit edildi.Item Propoliste standardizasyon mümkün mü?(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-10-15) Keskin, Merve; Kolatlı, SevgiPropolis kompleks yapıya sahip reçinemsi bir karışımdır. Bileşimi, toplandığı bölgenin florası, toplanma biçimi ve zamanı, arı ırkı gibi birçok değişkene bağlı olduğu için ham propolisin standardize edilmesi oldukça zordur. Ancak, değişik çözücüler ile hazırlanan propolis ekstraklarının standardize edilmesi daha mümkündür. Yapılan bu çalışmada Anadolu'nun 13 farklı ilinden toplanan propolis örnekleri ile hazırlanan etanol ekstraktlarının temel komponentleri araştırıldı. Ekstraktların, mum, balsam, toplam polifenolik madde miktarı (TFM), toplam flavanoid madde miktarı(TFlM), toplam tanen madde miktarı (TTM) ve fenolik madde içeriği temel parametreler olarak ölçüldü. Elde edilen değerler, çalışılan tüm parametrelerin propolisin toplandığı bölge florasına göre değiştiğini ancak, propolis ekstraktlarının standardizasyonu için toplam polifenolik madde miktarı, toplam flavonoid madde miktarı ve toplam tanen madde miktarının önemli kriterler olduğunu gösterdi. Ayrıca Anadolu propolisi ile hazırlanan ekstraktların tanımlanmasında kalitatif olarak kafeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit gibi fenolik asitlerin önemli kriterler olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, propolis ekstraklarında tam bir standardizasyonun mümkün olamayacağı, ancak etanolik propolis ekstraktlarının standardizasyonu açısından TFM ve TFlM miktarlarının en önemli kriterler olduğu söylenebilir. Ayrıca Anadolu propolisi ile hazırlanan etanol ekstraktlarının kafeik asit, ferulik asit, luteolin, t-sinnamik asit, p-kumarik asit yada türevlerini içermesi gerektiği söylenebilir.