2014 Cilt 28 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/2216
Browse
Browsing by Language "tr"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Item Beyaz nektarin tiplerinin prunus cinsine giren önemli türlerle melezlenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2014-07-03) Gür, Engin; Şeker, MuratBeyaz nektarinler Çanakkale ilinde yetiştirilen endemik bir genotip olup, çok zengin ve beğenilen bir aroma yapısına sahiptir. Son yıllarda iç pazarlarda gerçekleşen tanınma ve tüketici tercihi nedeniyle üretiminde önemli artışlar kaydedilmiştir. Beyaz nektarinler yüksek kalite özelliklerine sahip, yeni sert çekirdekli meyve çeşitlerinin geliştirilmesi için özgün bir materyaldir. Bu çalışmada beyaz nektarin ile erik, şeftali, badem, kayısı çeşitleri arasında melezlemeler yapılmıştır. Melezleme sonuçlarına göre elde edilen meyvelerde tutum oranı incelenmiştir. Bu amaçla 2008-2011 yılları arasında 94 kombinasyonda toplam 19046 çiçekte melezleme yapılmış olup, en yüksek meyve tutum oranı %26.10 ile Beyaz Nektarin X Erik kombinasyonundan elde edilmiştir.Item Bingöl ili merkez ilçesi hane halkının kanatlı eti tüketim tercihleri(Uludağ Üniversitesi, 2014-07-07) Karakaya, Ersin; İnci, HakanBu çalışmanın amacı; tüketim üzerine etkisi olduğu düşünülen tüketici özellikleri ile tüketicilerin satın alımına ve tüketimlerine etkisi olan zevk, tercih ve alışkanlıklarını incelemektir. Bingöl ili merkez ilçedeki hane halkının kanatlı eti tüketicilerinin gelir seviyesi, gıda harcamaları, karar alma ve satın alma süreçleri ele alınmıştır. Bu amaçla 384 aile ile anket yapılmıştır. Yapılan anket sayısı ana kitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı basit tesadüfî olasılık örneklemesi ile belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; anket yapılan bireylerin %70’i tavuk eti tüketmeyi tercih ederken, %30’u kırmızı et tüketmeyi tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ankete katılan bireyler tavuk etini %89 oranında tanınmış marka ve ambalajlı olarak aldıklarını, %11 oranında ise markasız ve ambalajsız olarak aldıklarını belirtmişlerdir.Item Brassinosteroidlerin Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) sofralık üzüm çeşidinin verim ve kalitesi üzerine olan etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2014-06-04) İşçi, Burçak; Gökbayrak, ZelihaBu araştırma bir brassinosteroid bileşiğinin (22S, 23S- homobrassinolid) bağda yetişen sofralık üzüm çeşidi ‘Trakya İlkeren’in verim ve kalitesi üzerine olan etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Omcalar iki vejetasyon döneminde çiçeklenme başlangıcında (Mayıs ayının ilk haftası) muamele edilmiştir. Solüsyon 0 (kontrol), 10-3 ve 10-4 mgL-1 konsantrasyonlarında hazırlanmıştır. Kontrol grubunun salkımları 16°Brix değerine ulaşınca tüm deneme hasat edilmiştir. Verim ve kalite özellikleri tespit edilmiştir. Brassinosteroid bileşiği dozlarının sadece tane sapı kopma kuvveti üzerine etkili olduğu tespit edilmiştir. Salkım uzunluğunun uygulama yılına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Uygulanan dozların ‘Trakya İlkeren’ çeşidinin diğer verim ve kalite özellikleri üzerine etkili olmadığı görülmüştür.Item Bursa yöresinde yetiştirilen armut ağaçlarının azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile beslenme durumlarının incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2014-06-03) Gürel, Serhat; Başar, Haluk; Ziraat Fakültesi; Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüBu araştırma, Bursa yöresindeki armut (Pyrus communis L.) bahçelerinin makro bitki besin elementleri yönünden beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, yöreyi temsil edecek şekilde 76 adet armut bahçesinden toprak ve yaprak örnekleri alınmıştır. Toprakların toplam N, yarayışlı P, değişebilir Mg ve Ca, konsantrasyonlarının çoğunlukla yeterli konsantrasyonlarda olduğu belirlenmiştir. Bahçe topraklarının büyük kısmının K konsantrasyonları yönünden yetersiz olduğu belirlenmiştir. Yaprak analiz sonuçlarına göre; N genellikle yeterli düzeyde bulunurken, ağaçların yarısında K, Ca ve Mg yetersiz düzeyde bulunmuştur. Yaprak örneklerinin tamamında ise fosfor konsantrasyonları bakımından bir eksiklik görülmemiştir.Item Farklı ekim zamanlarında yetiştirilen ve sebze olarak tüketimi önerilen kanola yeşilliklerinde (Brassica napus L.) C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2014-06-03) Açıkgöz, Funda EryılmazBu araştırma, 2010-2011 yılı sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde UV katkılı PE ile örtülmüş ısıtmasız yüksek tünelde yetiştirilen sebze olarak değerlendirilebilecek kanola yeşilliklerin (Brassica napus L.)’de; C vitamini, ham protein ve mineral madde içeriklerinin belirlenmesi için yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, kanola yeşillikleri ekim zamanından etkilenmiştir. Kanola yeşilliklerinde C vitamini, Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Mangan (Mn) içerikleri ilkbahar ekim zamanında ve ham protein, Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K), Bakır (Cu), Demir (Fe) ve Çinko (Zn) içeriklerinin ise sonbahar ekim zamanında daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Item Gıda alerjisi reaksiyonları(Uludağ Üniversitesi, 2014-04-04) Karakılıç, Merve; Suna, Senem; Tamer, Canan Ece; Çopur, Ömer Utku; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüGünümüzde alerjik reaksiyonların gelişim süreçleri ve bu reaksiyonlardan korunma yöntemleri oldukça önem taşımaktadır. Gıda alerjisi, bu reaksiyonlar arasında büyük öneme sahip olup, insanlarda görülme sıklığı sebebiyle üzerinde durulması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu derlemede gıda alerjisinin ortaya çıkma nedenlerinden bahsedilerek, gösterdiği reaksiyonlar, çeşitleri ve oluşum mekanizması hakkında bilgi verilmiştir.Item Yüksek hidrostatik basınç ve ultrasonun gıda koruma yöntemi olarak kullanımı(Uludağ Üniversitesi, 2014-09-17) Sayın, Leyla; Tamer, Canan Ece; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüGıda endüstrisinde ısıl olmayan işlemlerin uygulanması sadece gıdaların raf ömrünün artırılması amacıyla değil, aynı zamanda; güvenilir, besinsel ve duyusal açıdan daha kaliteli gıdaların üretilebilmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde meyve ve sebze işleme sanayinde geleneksel ısıtma uygulamalarına alternatif olabilecek yeni teknikler üzerine yapılan çalışmalar artmaktadır. Bu alanda üzerinde çalışılan yeni teknolojilere, yüksek hidrostatik basınç ve ultrason uygulamaları örnek verilebilir. Meyve ve sebze işleme sanayinde kullanılan geleneksel ısıtma teknikleriyle elde edilen ürünlerde besin kayıplarının yanında duyusal kayıplar da görülmektedir. Bu yeni teknolojilerin kullanımı ile üretilen ürünler, geleneksel ısıtma uygulanarak üretilen ürünlere göre daha besleyici ve daha yüksek duyusal kalitede olmaları nedeniyle tercih edilmektedir. Bu derlemede, geleneksel gıda işleme yöntemlerine alternatif olarak meyve ve sebze işleme sanayinde kullanılan yüksek hidrostatik basınç ve ultrason, tekniklerinin temel özellikleri, mikroorganizma ve enzim inaktivasyonu üzerine etkileri ile meyve ve sebze işleme sanayindeki kullanımı açıklanmıştır.