2007 Cilt 26 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13145
Browse
Browsing by Subject "Feed additives"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Yumurta tavuğu rasyonuna ilave edilen organik asit karmasının ince bağırsak ph’sı ve mikroflorası üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2007-04-24) Çiftçi, Alper; Akan, Mehmet; Yeşibağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde (% 0.5, 1.0 ve 1.5) ilave edilen organik asit karmasının (formik ve propiyonik asit ile bunların amonyum tuzları) ince bağırsak pH’sı ve mikroflorası üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada toplam 180 adet 20 haftalık yaştaki Lohmann LSL tipi yumurta tavuğu kullanılmıştır. Çalışma her biri 45 adet tavuktan meydana gelen 4 deneme grubu ile yürütülmüştür. Her bir deneme grubu da 15 tavuk içeren 3 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki yumurtacı tavuklar temel rasyonla, deneme gruplarındaki tavuklar ise temel rasyona % 0.5, 1.0 ve 1.5 düzeylerinde organik asit ilavesiyle beslenmişlerdir. Araştırma 16 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda incebağırsak pH’sı değerinde deneme gruplarında kontrol grubuyla kıyaslandığında önemli (p< 0.001) düşüşler belirlenmiştir. İnce bağırsak mikroflorasında önemli değişimler gözlenmiştir. Aerobik bakteri sayısı duodenumda azalma jejenum ve ileumda artış göstermiştir. Maya sayısı tüm deneme gruplarında varyasyon gösterirken organik asit ilavesi yapılan deneme gruplarında E.coli sayısında önemli azalmalar tespit edilmiştir. Sonuç olarak rasyonlara organik asit ilavesinin ince bağırsak pH’sında ve ince bağırsak mikroflorasında önemli değişimlere neden olduğu saptanmıştır.