2011 Cilt 30 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13941
Browse
Browsing by Subject "Aflatoksin M1"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa’da çiğ süt ve uht sütlerde aflatoksin m1 düzeyleri(Uludağ Üniversitesi, 2011-09-30) Oruç, H. Hüseyin; Temelli, Seran; Sorucu, Ali; Uludağ Üniversitesi/Veteriner FakültesiBu çalışmada, Bursa’da süt sığırcılığı işletmelerinden toplanan çiğ sütler ile perakende satışa sunulan UHT sütlerdeki aflatoksin M1 (AFM1) düzeylerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçların halk sağlığı yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 30 adet çiğ süt ve 54 adet UHT süt olmak üzere toplam 84 adet süt örneğinde AFM1 düzeyleri ELISA tekniği ile belirlenmiştir. İncelenen çiğ süt ve UHT süt örneklerinin tümünde AFM1 tespit edilmiş olup (% 100.0), ortalama AFM1 miktarı 6.40±0.42 ng/kg olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, süt örneklerinde bulunan AFM1 düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi, AB ve FAO/WHO’nun tolerans limitlerinin oldukça altında olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığı tespit edilmiştir