2011 Cilt 30 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13941
Browse
Browsing by Subject "Capsaicin"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Vanilloid reseptör 1 (vr1) (capsaicin reseptörü)(Uludağ Üniversitesi, 2011-10-21) Tütüncü, Şerife; Özfiliz, Nesrin; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Vanilloid Reseptör-1, capsaicin ve capsaicine benzer etki oluşturabilen, ısı ve asit ile aktive olan bir iyon kanal reseptörüdür. Vanilloidlerin bağlandığı reseptörlere vanilloid reseptör denir. Vanilloidler ekzojen ve endojen olarak ikiye ayrılır. TRPV1 (Transient receptor potential vanilloid receptor-1) ilk olarak dorsal root, trigeminal ve nodos gangliyonlarda eksprese edilmiş, seçici olmayan iyon kanal proteinidir. Capsaicin’in spesifik olarak bağlandığı reseptöre capsaicin reseptörü ya da vanilloid reseptör 1 (TRPV1 ya da VR1) adı verilmiştir. VR1, 426 aminoasit içeren ve ~ 95 kDa ağırlığında bir proteindir. VR1, 430C’nin üzerindeki sıcaklıkta ve düşük pH’da (pH≤5) oluşan membran depolarizasyonu ve iyon kanallarının açılması sonucu capsaicin tarafından aktive edilir. VR1 ilk olarak santral sinir sistemindeki nöyronlarda ortaya konulmuştur. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar VR1’in mast hücreleri, derideki keratinositler ve idrar kesesi epitel hücreleri gibi nöyron içermeyen çeşitli hücrelerde de bulunduğunu göstermiştir