2006 Cilt 6 Sayı 4
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15702
Browse
Browsing by Subject "Antimicrobial"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Balın antimikrobiyel özellikleri ve insan sağlığı üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2006) Alkın, Emine; Özmen, Neşe; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek YüksekokuluBal; bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların ya da bitkilerin canlı kısımları ile bazı eşkanatlı böceklerin salgıladığı tatlı maddelerin bal arıları tarafından toplanması, organizmalarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve buralarda olgunlaşması sonucu meydana gelen koyu kıvamda tatlı bir üründür. Hastalık ve enfeksiyonlara neden olan birçok mikroorganizmanın gelişimi bal tarafından inhibe edilmektedir. Yapılan laboratuar araştırmaları balın Escherichia coli, Staphylococcus aureus, ve Salmonella enterica, Ser. typhimurium gibi yaralarda bulunan bakterilere karşı etkili olduğunu göstermektedir. Doğal olarak bazı balların; patojen ve gıdaları bozucu mikroorganizmaların gelişimini yavaşlatıcı ve/veya durdurucu etkiye sahip olduğu çeşitli araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu nedenle balın antimikrobiyel ve antioksidant özelliklerinin balın çeşitli gıdalarla birlikte kullanıldığındaki etkisinin araştırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.