Publication:
Broyler civcivlerde protein yetersizliği semptomları

dc.contributor.authorGürocak, Besim
dc.contributor.buuauthorAk, İbrahim
dc.contributor.buuauthorSarıçiçek, Münifer
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-17T07:21:03Z
dc.date.available2021-02-17T07:21:03Z
dc.date.issued1986
dc.description.abstractBu çalışmada enerji içerikleri 2950 Kcal ME olan, % 21, % 16, % 12 ue % 8.5 sindirilebilir protein içeren 4 farklı rasyonel beslenen günlük Brayler civcivlerde, protein yetersizliğinin etkileri araştırılmıştır. Besi başlangıç ağırlığı ortalama 40 g olan 4 gruptaki civcivlerin 6 haftalık bir besi döneminden sonra ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla; 1280, 1100, 621 ve 152 g, günlük ortalama canlı ağırlık artışı; 29.5, 25.2, 13.9 ve 2. 7 g, günlük ortalama yem tüketimi; 71.2, 62.5, 52.2 ue 42.5 g, 1 kg canlı ağırlık artışı için ortalama yem tüketimi; 2.36, 2.91, 3.23 ue 17.5 kg olarak bulunmuştur . Ayrıca aşın yetersiz beslenen 3. ve 4. gruplardaki civcivlerde zayıf tüylenme, gaga ue tırnaklarda yumuşama, pigmentasyon bozuklukları, halsizlik, kemik deformasyonları, ayakta duran ama ve ölüm oranında artış olduğu gözlenmiştir. Besi sonu canlı ağırlığı bakımından gruplar arasında görülen farklılık istatistiki bakımından önemli bulunmuştur (P < 0.05).
dc.description.abstractThe study was carried out, to investigate effects of protein deficiency on broiler chicks. The chicks were fed with rations including 2950 Kcal energy and 21, 16, 12 and 8.5 % digestible protein respectively. Average initial weight of chicks at for groups were 40 g and final weight of the chicks at the e nd of 6 weeks fattening period were 1280, 1100, 621 and 152 g respectively. Average daily liue· weight gain, daily feed consumption and feed consumption for 1 kg of liveweight gain of the groups were estimated as 29.5, 25.2, 13.9, 2. 7 g; 71.2, 62.5, 52.2, 42.5 g and 2.36, 2.91, 3.23, 17.5 kg respectively. It was observed that, in group 3 and 4 insufficient nutrition caused in· efficient feathering, soffening of beak and nail, pigmentation disorders, bone deformations, exhaustion, and increase of mortality rate. Final liveweight differences of the groups were statistically significant (P < 0.05).
dc.identifier.citationGürocak, B. vd. (1986). ''Broyler civcivlerde protein yetersizliği semptomları''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 103-109.
dc.identifier.endpage109
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage103
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16380
dc.identifier.volume5
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectCivciv
dc.subjectProtein
dc.subjectSemtom
dc.subjectBesi
dc.subjectChick
dc.subjectSymptom
dc.subjectFattening
dc.titleBroyler civcivlerde protein yetersizliği semptomları
dc.title.alternativeProtein deficiency semptoms of broiler chicks
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
5_1_12.pdf
Size:
1.23 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: