Publication:
Bitkisel üretimde ve bitki korumada yeni bir etken madde: Harpin

dc.contributor.buuauthorAkbudak, Nuray
dc.contributor.buuauthorTezcan, Himmet
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2019-12-16T12:55:05Z
dc.date.available2019-12-16T12:55:05Z
dc.date.issued2006
dc.description.abstractGünümüzde üretici ve tüketicilerin bilinçlenmesi sonucunda patojen kaynaklı hastalıklara karşı uygulanan klasik fungusitlere olan talep her geçen gün azalmaktadır ve biyolojik kontrol ve entegre mücadele programları popüler hale gelmektedir. Hastalık ve zararlılara karşı dayanımı arttırıcı olarak kullanılan bioaktivatörler biyolojik mücadelenin önemli yapı taşlarındandır. Ticari olarak kullanılan biyoaktivatörler arasında en çok tercih edilenlerden birisi de Messenger ticari ismiyle satışa sunulan harpin proteindir. Bitki aktivatörlerinin kullanımı son yıllarda organik tarımda da artış göstermektedir. Bu makalede, hastalıklara karşı pratikte de kullanılabilen harpinin doğal dayanım mekanizmasını tetiklemedeki rolü değerlendirilmiş ve harpinin yapısal özellikleri, kullanımı, çeşitli meyve ve sebze türlerinde farklı hastalıklara karşı etkinliği incelenmiştir.
dc.description.abstractIn recent years, demand of conventional fungicides, used against pathogen related diseases gradually decrease due to producers and consumers becoming more conscious and biological control and Integrated Pest Management programs became popular. Bioactivators used to increase natural disease resistance were one of the basics in biological control. One of these commercial bioactivators is Messenger consisting of harpin. The use of plant activators has increased in recent years with the developments in organic agricultural practices. Use of plant activators to reduce plant diseases is relatively new and very few activators are commercially available. In this review the role of harpin to induce natural disease resistance, which can be used practically in the suppression of diseases, was evaluated. Moreover, structural characteristics, usage and efficacy of harpin against different diseases of various vegetables and fruits, were mentioned.
dc.identifier.citationAkbudak, N. ve Tezcan, H. (2006). "Bitkisel üretimde ve bitki korumada yeni bir etken madde: Harpin". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 39-43.
dc.identifier.endpage43
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage39
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154059
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/3275
dc.identifier.volume20
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBiokontro
dc.subjectDoğal dayanım mekanizması
dc.subjectMessenger
dc.subjectBiocontrol
dc.subjectNatural disease resistance
dc.titleBitkisel üretimde ve bitki korumada yeni bir etken madde: Harpin
dc.title.alternativeA new active ingredient in plant protection: Harpin protein
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bitki Koruma Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
20_2_7.pdf
Size:
129.29 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: