Publication:
Bursa ilinde satılan hazır kıymalarda, gıda zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların varlığı üzerine bir çalışma

dc.contributor.buuauthorYücel, Ahmet
dc.contributor.buuauthorÇetin, Kader
dc.contributor.buuauthorGürbüz, Ozan
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-22T11:58:48Z
dc.date.available2021-02-22T11:58:48Z
dc.date.issued1991
dc.description.abstractBursa ili merkezinde tüketime sunulan hazır kıymaların bakteriyolojik kalitesi, gıda zehirlenmesine neden olabilecek bazı bakterilerin durumu ve tüketici bilinçlendirilmesi açısından yapılan bu çalışmayla; Staphylococcus aureus, Salmonella, Bacillus cereus, Escherichia coli I ile hijyen indeksi olarak Koliform Bakteriler aynca Toplam Bakteri yükleri araştırıldı. Hazır kıyma örneklerinde ortalama olarak Toplam Bakteri Sayısı 1.3x l05/g, Staph. aureus 2.3x10/g, E. coli I 1.7x104/g, Koliform Bakteriler 2.4x10/g, Bacillus cereus 7.0x10/g ve Salmonella (7 örnekte olmak üzere) 1.75 10/g olarak saptandı. Elde edilen sonuçlar, Bursa ilinde tüketime sunulan hazır kıymaların halk sağlığı ve gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar yönünden düşük kaliteye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
dc.description.abstractIn this study some microorganisms caused to food poisoning Staphylococcus aureus, Salmonella, Bacillus cereus, Escherichia coli I were investigated from the point of view making conscious of consumers and bacteriological quality of minced meat presenting to the consumption in Bursa. And also Coliform Bacteria and Total Bacteria were searched as an hygienic index. In the samples of minced meats, Total Bacteria were determined as 1.3x105/g, Staphylococcus aureus 2.3.x 104/g, E. coli I 1.7x 104g, Coliform Bacteria 2.4x 104/g, Bacillus cereus 7.0 107/g and Salmonella (for 7 samples) 1.75x 102/g. The obtaining results have proved that the minced meats presenting to the consumption in Bursa, have the low hygienic quality in point of the public healt and the microorganisms caused the food poisoning.
dc.identifier.citationYücel, A. vd. (1991). ''Bursa ilinde satılan hazır kıymalarda, gıda zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların varlığı üzerine bir çalışma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 93-100.
dc.identifier.endpage100
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage93
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16603
dc.identifier.volume8
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectHazır Kıyma
dc.subjectGıda zehirlenmesi
dc.subjectMikroorganizma
dc.subjectReady Minced Meat
dc.subjectFood poisoning
dc.subjectMicroorganism
dc.titleBursa ilinde satılan hazır kıymalarda, gıda zehirlenmesine neden olan bazı mikroorganizmaların varlığı üzerine bir çalışma
dc.title.alternativeA study on the searching of some microorganisms caused to food poisoning in minced meat selling in Bursa
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
8_1_10.pdf
Size:
1.57 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: