Publication:
Experimental and numerical investigaton of strawberry drying

dc.contributor.buuauthorTan, Fuat
dc.contributor.buuauthorCanbolat, Ahmet Serhan
dc.contributor.buuauthorYüce, Bahadır Erman
dc.contributor.buuauthorTürkan, Burak
dc.contributor.departmentMühendislik Fakültesi
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2020-08-12T11:54:00Z
dc.date.available2020-08-12T11:54:00Z
dc.date.issued2016-05-30
dc.description.abstractStrawberry drying was investigated experimentally and numerically in this study. In the experiments, samples of strawberry slices with 1 cm thicknesses were used to investigate the effect of the drying air velocity. 5-hour experiments were conducted for three different velocities (0.5, 1 and 2m/s) at 70°C air temperature. It was observed that increasing the drying air velocity from 0.5 up to 2 m/s decreased the drying duration by 17% on average. Moreover, the data obtained from the experimental study were compared to the numerical results. The results were found compatible with each other. Finally, the effect of air temperature and product thickness on drying was examined numerically.
dc.description.abstractBu çalışmada çilek kurutulması deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir. Deneylerde kurutma hava hızının etkisini incelemek için 1 cm dilim kalınlığındaki çilek örnekleri kullanılmıştır. 70°C hava sıcaklığında üç farklı hız için (0,5-1 ve 2m/s) 5 saatlik deneyler gerçekleştirilmiştir. Kurutma hava hızının 2 m/s ye çıkarılmasının kurutma süresini ortalama %17 azalttığı görülmüştür. Ayrıca deneysel çalışmadan elde edilen veriler nümerik sonuç ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçların birbiri ile uyumlu olduğu görülmüştür. Son olarak hava sıcaklığının ve ürün kalınlığının kurutma üzerine etkisi nümerik olarak incelenmiştir.
dc.identifier.citationTan, F. vd. (2016). "Experimental and numerical investigaton of strawberry drying". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(1), 203-215.
dc.identifier.endpage215
dc.identifier.issn2148-4147
dc.identifier.issn2148-4155
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage203
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/262957
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/12146
dc.identifier.volume21
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi / Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectHeat and mass transfer
dc.subjectDrying
dc.subjectFick and fourier equations
dc.subjectValidation
dc.subjectIsı ve kütle transferi
dc.subjectKurutma
dc.subjectFick ve fourier denklemleri
dc.subjectDoğrulama
dc.titleExperimental and numerical investigaton of strawberry drying
dc.title.alternativeÇilek kurutulmasının deneysel ve nümerik olarak incelenmesi
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentMühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
21_1_15.pdf
Size:
1.16 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: