Publication:
Bursa yöresinde tüketilen sütlerdeki kurşun (Pb) düzeylerinin saptanması

dc.contributor.authorSayal, Ahmet
dc.contributor.authorAydın, Ahmet
dc.contributor.buuauthorMert, Nihat
dc.contributor.buuauthorTayar, Mustafa
dc.contributor.buuauthorŞen, Cem
dc.contributor.buuauthorÇetin, Meltem
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-03-23T08:45:50Z
dc.date.available2021-03-23T08:45:50Z
dc.date.issued1993
dc.description.abstractYüzyıllardan beri çeşitli amaçlar için yaygınca kullanılan kurşun (Pb), insan ve hayvanlarda toksik yatması nedeniyle biyolojik öneme sahiptir. Sunulan çalışmada trafikten uzak, yoğun trafik akışına sahip yol kenarlarında ve sanayi bölgelerinde bulunan 25 adet çiftlikte beslenen ineklerden alınan süt örnekleri incelendi. Numunelerde kurşun düzeyi Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi kullanılarak ölçüldü. Pb düzeyi kontrol grubu diye nitelendirilen trafikten uzak bölgedeki 5 numunede 0.0231 ppm iken, yoğun trafiğe sahip yol kenarlarındaki bölgede 10 numunede 0.0342 ppm ve sanayi bölgesindeki 10 numunede ise 0.0907 ppm olarak saptandı. Elde edilen sonuçlar, Bursa yöresinde gerek trafik yoğunluğu ve gerekse sanayi bölgelerinin tüketilen sütlerdeki Pb miktarını etkilemekte olduğu ve çevre kirliliği açısından olumsuz sinyaller verdiğini vurgulamaktadır.
dc.description.abstractLead which has been used for centuries for different purposes had biological importance due to its toxicity for man and animals. In the presented study, milk samples obtained from 25 different farm located at; far from heavy traffic, in heavy traffic and in factory areas were investigated for lead (Pb) contents by Atomic Absorption Spectrophotometer. The average amount of Pb in the first group from 5 samples were 0.0231 ppm, in second group from 10 samples were 0.0342 ppm and in the third group from 10 samples were estimated as 0.0907 ppm. From this obtained data, it was emphasized that heavy traffic and industrial areas affected significantly the amount of Pb in milk and give negative signals for environmental pollution.
dc.identifier.citationMert, N. vd. (1993). "Bursa yöresinde tüketilen sütlerdeki kurşun (Pb) düzeylerinin saptanması". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(1), 49-54.
dc.identifier.endpage54
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage49
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18153
dc.identifier.volume12
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBursa
dc.subjectSüt
dc.subjectKurşun (Pb)
dc.subjectLead
dc.subjectAAS methods
dc.subjectMilk
dc.titleBursa yöresinde tüketilen sütlerdeki kurşun (Pb) düzeylerinin saptanması
dc.title.alternativeDetermination of lead (Pb) contents of milk consumed in Bursa region
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Biyokimya Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
12_1_7.pdf
Size:
1.2 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: