Publication:
Mikotoksinler ve tanı yöntemleri

dc.contributor.buuauthorOruç, Hüseyin
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-10-30T07:51:03Z
dc.date.available2020-10-30T07:51:03Z
dc.date.issued2006-02-23
dc.description.abstractKüf üremesi ve mikotoksin oluşumu, ürün kompozisyonu, sıcaklık, nem, havalandırma, insektlerin verdiği zararlar ve küfün spor miktarı gibi faktörlerin etkileşimlerine bağlı olarak gıda, yem ve yem hammaddelerinde şekillenebilmektedir. Tarımsal ürünlerin dörtte biri ciddi boyutta mikotoksinlerle kontaminasyona uğrayabilmektedir. Mikotoksinler çeşit ve miktarlarına bağlı olarak kontamine gıda ve yemleri tüketen insan ve hayvanlarda sağlık problemleri oluşturabilmekte, ayrıca bu ürünlerin ihracatı da olumsuz etkilendiğinden büyük ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Bu nedenlerle, tarımsal ürünlerde mikotoksinlerin rutin kontrolleri için mikotoksinlerin öneminin ve tanı yöntemlerinin iyi bilinmesi gereklidir.
dc.description.abstractDepending upon the interactions of several factors such as substrate composition, temperature, water activity, oxygen tension, insect damage and spore concentration, the growth of the fungus and consequently production of mycotoxins may be occured in food, feed and feedstuffs. Nearly quarter of the agricultural products could be subjected to a serious contamination level with mycotoxins. The type and the contamination level of the toxin has important impact on the health of human and animals consuming contaminated products. Beside of their health problems, they may also constitute important economic lose notably during the exportation of agricultural products. Therefore, the importance and diagnosis techniques of mycotoxins should be well known in order to assure better control of mycotoxins in agricultural products.
dc.identifier.citationOruç, H. H. (2005). "Mikotoksinler ve tanı yöntemleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 105-110.
dc.identifier.endpage110
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3-4
dc.identifier.startpage105
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144499
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13642
dc.identifier.volume24
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMikotoksinler
dc.subjectMycotoxins
dc.subjectFood
dc.subjectFeed
dc.subjectDiagnosis
dc.subjectGıda
dc.subjectYem
dc.subjectTanı yöntemleri
dc.titleMikotoksinler ve tanı yöntemleri
dc.title.alternativeMycotoxins and diagnosis
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
24_1-2-3-4_19.pdf
Size:
141.16 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: