Publication:
Tahıl içerikli süt ürünlerinin geliştirilmesinde Β- glukan kullanımı

dc.contributor.buuauthorÖzcan, Tülay
dc.contributor.buuauthorKurtuldu, Okan
dc.contributor.buuauthorDelikanlı, Berrak
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-02T07:04:29Z
dc.date.available2020-01-02T07:04:29Z
dc.date.issued2013-05-17
dc.description.abstractTahıl bileşenlerinin insan sağlığını geliştirici özelliklerinin bulunması tüketicileri tahıl içerikli fonksiyonel gıdalar ve diyet lifleri gibi kavramlara yakınlaştırmıştır. β-glukan, sindirilemeyen, nişasta olmayan polisakkaritler olarak tanımlanmakta olup, en önemli diyet liflerinden biri olarak nitelendirilmektedir. β-glukanı en fazla içeren tahıl kaynakları arpa ve yulaftır. β-glukan içerikli tahıl bazlı fonksiyonel gıdaların tüketiminin; kan kolesterol seviyesini ve kalp ile ilgili hastalık riskini azalttığı, toplam serum kolesterol ve LDL- kolesterolü düşürücü etkisi olduğu belirtilmektedir. Ayrıca β-glukanın yapısal anlamda stabilize edici ve jelleştirici gibi fonksiyonel özelliklerinden yararlanılarak, süt ürünlerinin tekstürel ve reolojik özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
dc.description.abstractImproving human health characteristics of the components of cereal have got the consumers closer to some notions such as cereal-based functional foods and dietary fibers. β-glucan is known as indigestible, non-starch polysaccharides and also it is qualified as one of the most significant dietary fibers. Barley and oat are the most β-glucan containing cereal supply. The consumption of cereal-based functional foods containing β-glucan reduces the risks of heart diseases, lowering the effects on total serum cholesterol and LDL- cholesterol. Furthermore it is intended to develop textural and rheological properties of dairy products by using some functional features of βglucan such as stabilizing and gelling properties as structural.
dc.identifier.citationÖzcan, T. vd. (2013). "Tahıl içerikli süt ürünlerinin geliştirilmesinde Β- glukan kullanımı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 87-96.
dc.identifier.endpage96
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage87
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154184
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/4859
dc.identifier.volume27
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectβ-glukan
dc.subjectDiyet lifi
dc.subjectSüt ürünleri
dc.subjectβ-glucan
dc.subjectDietary fiber
dc.subjectProduct
dc.titleTahıl içerikli süt ürünlerinin geliştirilmesinde Β- glukan kullanımı
dc.title.alternativeThe development of cereal-based dairy products using β-glucan
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
27_1_10.pdf
Size:
233.16 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: