Publication:
Oklavadan sofraya Türklerin kültürel mirası “yufka” ekmeğinin sosyotarihsel ve kültürel anlamı

dc.contributor.authorKarhan, Jale
dc.date.accessioned2024-04-19T11:36:48Z
dc.date.available2024-04-19T11:36:48Z
dc.date.issued2023-09-20
dc.description.abstractHer toplumun kendine özgü bir ekmek kültürü ve tarihi vardır. Türklerde oldukça zengin bir ekmek kültürüne ve çeşitliliğine sahiptir. Türklerin, Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdikleri ekmek çeşitlerinden birisi de mayasız hamurdan oklava ile ince ve yuvarlak bir biçimde açılan ve sacda pişirilen yufka ekmeğidir. Yufka ekmeği yapmanın toplumsal dayanışmayı ve işbölümünü sağlayan bir işlevi vardır. Bu bağlamda yapılan çalışmanın amacı, yufka ekmeğinin toplumsal, tarihsel ve kültürel anlamı üzerine bir okuma yapmak ve bu konu hakkında gelecekte yapılacak olan çalışmalara bir katkı sağlamaktır. Çalışma sosyolojik bir bakış açısı ile yapılmış olmasına rağmen farklı disiplinlerin görüşlerinden de yararlanılmıştır, dolayısıyla çalışmada disiplinler arası eklektik bir yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, bir kültürel miras olan yufka ekmeğinin Türklerin ulusal kimliğinin ve aidiyetinin göstergelerinden birisi olduğu görülmüştür.tr_TR
dc.description.abstractEvery society has a unique bread culture and history. Turks have a very rich bread culture and variety. One of the types of bread that the Turks brought to Anatolia from Central Asia is yufka bread, which is rolled out with an unleavened dough in a thin and round shape and baked on a sheet metal. Making yufka bread has a function that provides social solidarity and division of labor. In this context, the aim of the study is to make a reading on the social, historical and cultural meaning of yufka bread and to contribute to future studies on this subject. Although the study was conducted from a sociological perspective, the views of different disciplines were also used, therefore an eclectic interdisciplinary method was used in the study. As a result of the study, it was seen that yufka bread, a cultural heritage, is one of the indicators of the national identity and belonging of the Turks.en_US
dc.identifier.citationKarhan, J. (2024). ''Oklavadan sofraya Türklerin kültürel mirası “yufka” ekmeğinin sosyotarihsel ve kültürel anlamı''. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(46), 221-233.tr_TR
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.21550/sosbilder.1340398
dc.identifier.endpage233
dc.identifier.issue46
dc.identifier.startpage221
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3319852
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/sosbilder/issue/82764/1340398
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/41204
dc.identifier.volume25
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisitr_TR
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTürktr_TR
dc.subjectYufka ekmeğitr_TR
dc.subjectToplumsal dayanışmatr_TR
dc.subjectKültürel mirastr_TR
dc.subjectEkmektr_TR
dc.subjectBreaden_US
dc.subjectTurkishen_US
dc.subjectYufka breaden_US
dc.subjectSocial solidarityen_US
dc.subjectCultural heritageen_US
dc.titleOklavadan sofraya Türklerin kültürel mirası “yufka” ekmeğinin sosyotarihsel ve kültürel anlamıtr_TR
dc.title.alternativeThe cultural heritage of the Turks from rolling pin to table the sociohistorical and cultural meaning of “Yufka” breaden_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublicationen_US

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
25_46_14.pdf
Size:
626.13 KB
Format:
Adobe Portable Document Format