Publication:
Bursa piyasasında satışa sunulan sucukların tüketim öncesi fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde araştırmalar

dc.contributor.buuauthorSönmez, Sadettin
dc.date.accessioned2021-03-23T06:52:15Z
dc.date.available2021-03-23T06:52:15Z
dc.date.issued1990
dc.description.abstractBu araştırmada, farklı imalathanelerde üretilen ve Bursa piyasasında satışa sunulan sucukların olgunlaşmalarının 5 nci günü sonunda bazı fiziksel ve kimyasal özellikler yönünden laboratuvar analizlerine tabi tutuldu. Laboratuvar kontrolları için 10 ayrı firmaya ait 120 adet numune incelendi. Yapılan analizlerde duyusal kontrol (tat ve koku, renk, tekstür, kesit yüzü, makroskobik küflenme, yapışkanlaşma, hava boşluğu), pH değeri, nem (kütlece) oranı ile yag (kütlece) oranı tespit edildi. Sucukların tüketim öncesi, Gıda Maddeleri Tüzüğüne ve sucukla ilgili Türk Standardına uygunluk durumları ile belirtilen sürenin sucukların olgunlaşması için yeterli olup olmadığı belirlendi.
dc.description.abstractIn this study laboratory analysis of sausages which were produced in different factories and sold in Bursa were made for determining chemical and physical properties on the fifth day of their maturation. For laboratory controls 120 examples from 10 different firms were examined. In these analyses sensitive controls (flavourscent, colour, texture, cut surface, macroskobic mould, sticky ness, air vacuum), pH values, proportion of moisture and oil (being mass) were determined. Before consuming of sausages, it was detemined that if they were suitable to the Turkish standarts foodstuff law or not, and if the detemined period was enough for maturation or not.
dc.identifier.citationSönmez, S. (1990). “Bursa piyasasında satışa sunulan sucukların tüketim öncesi fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8-9(1-2-3), 53-59.
dc.identifier.endpage59
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage53
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18105
dc.identifier.volume8-9
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSucuk
dc.subjectKimyasal inceleme
dc.subjectFiziki muayene
dc.subjectSausage
dc.subjectChemical examination
dc.subjectPhysical examination
dc.titleBursa piyasasında satışa sunulan sucukların tüketim öncesi fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeBefore consuming investigation the physical and chemical properties of sausages sold in Bursa
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
8_9_1_8.pdf
Size:
1.29 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: