Publication:
Biochemical factors ınfluencing autolysis of leuconostocs in buffer

dc.contributor.buuauthorÇıbık, Recep
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-11-18T07:18:20Z
dc.date.available2020-11-18T07:18:20Z
dc.date.issued2010-07-12
dc.description.abstractFactors influencing autolysis of two dairy leuconostocs strains chosen for their moderate and relatively higher autolytic extend were investigated in buffer system. Higher level of autolysis was observed in bacteria that were harvested at earlier exponential phase. Autolysis was greatly influenced in acidic and basic pH values and optimal level was monitored between 6 and 7 values. Optimal incubation temperature to induce lysis was detected at 30°C, which is at the same time optimal growth temperature for leuconostocs strains. Whereas autolysis was activated by the presence of monovalent cations, an important level of inactivation was noted in the presence of divalent cations.
dc.description.abstractOrta ve daha yüksek oranda otolitik özelliğe sahip olan süt orjinli iki adet leukonostok susunun otolizine etki eden biyokimyasal faktörler tamponlanmış ortamda test edildi. Logoritmik büyüme fazının erken safhasında tampon ortamına alınan bakterilerin daha yüksek litik özelliğe sahip oldukları gözlendi. Asidik ve bazik ortamlarda aktivitenin azaldığı gözlenirken optimal aktivite için gerekli pH ortamının 6 ile 7 değerleri arasında olduğu saptandı. En uygun inkübasyon ısısı da yine leukonostok suşlarının optimal ürediği 30°C olarak belirlendi. Monovalan katyonlar otolizi aktive ederken, divalan katyonların ise inhibe ettiği saptandı.
dc.identifier.citationÇıbık, R. (2010). "Biochemical factors influencing autolysis of leuconostocs in buffer". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(1), 37-41.
dc.identifier.endpage41
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage37
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144418
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13969
dc.identifier.volume29
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectLeuconostoc
dc.subjectLeukonostok
dc.subjectAutolysis
dc.subjectBiochemical factors
dc.subjectCheese ripening
dc.subjectOtoliz
dc.subjectBiyokimyasal faktörler
dc.subjectPeynir olgunlaşması
dc.titleBiochemical factors ınfluencing autolysis of leuconostocs in buffer
dc.title.alternativeTampon ortamlarda leuconostok otolizini etkileyen biyokimyasal faktörler
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
29_1_8.pdf
Size:
238.28 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: