Publication:
Balık yağının sağlıklarda lipit metabolizmasına etkileri

dc.contributor.buuauthorTaga, Yavuz
dc.contributor.buuauthorYurtkuran, Mustafa
dc.contributor.departmentTıp Fakültesi
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2022-04-26T05:41:29Z
dc.date.available2022-04-26T05:41:29Z
dc.date.issued1983
dc.description.abstractBol miktarda eicosapentaenoic asit (EPA) içeren balık yağının, lipit metabolizması üzerine etkileri, sağlıklı gönüllüler üzerinde incelendi. Balık yağı alınmasından önce (BYÖ), lipoprotein elektroforezinde a-lipoproteins % 25.3 ± 8.6 iken, balık ağı yamasından sonra (BYS) % 28.9 ± ll olarak bulundu, (p < 0.01). (3-lipoproteins BYÖ) % 49.1 ± 7.2 iken, BYS % 60.2 ± 10.6 olarak bulundu, (p < 0.01). HDL apoprotein AI BYÖ % 13.15 ± 3.44 iken, BYS % 16.45 ± 4.82 olarak saptandı , (p < 0. 05). HDL-apoprotein-E BYÖ iki sağlıklıda ince bir bant şeklinde iken BYS 5 sağlıklarda ince bir bant şeklinde saptandı. Sonuç olarak HDL-apoprotein Al ve E deki artışların antiaterojenik bir etki olarak yorumlanabileceği düşünüldü.
dc.description.abstractThe effects of fish oil rich in eicosapentaenoic acid (EPA) on the lipid metabolism were investigated in healthy volunteers. After the ingestion of fish oil (AFO) a-lipoproteins were found to be 28.9 ± ll % While they were 25.3 ±B % before fish oil ingestion (BFO ), (p < 0. 01). 3-lipoproteins were 49.1 ± 7.2 % BFO and they were 60.2 ± 10.6 % (AFO), (p < 0.01). High density lipoprotein (HDL) apoprotein A was 13. 15 ± 3.44 % BFO and 16.45 ± 4.82 % AFO (p < 0.05). HDL apoprotein E was observed as a thin band in two of the volunteers BFO and it was observed in five of the volunteers AFO. As a result, we thought that the increases in the HDL apoproteins A and E may be interpreted as an antiatherogenic effect.
dc.identifier.citationTaga, Y. ve Yurtkuran, M. (1983). ''Balık yağının sağlıklarda lipit metabolizmasına etkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(3), 343-348.
dc.identifier.endpage348
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage343
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/26061
dc.identifier.volume10
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBalık yağı
dc.subjectLipit metabolizması
dc.subjectFish oil
dc.subjectLipid metabolism
dc.titleBalık yağının sağlıklarda lipit metabolizmasına etkileri
dc.title.alternativeThe effect of fish oil on the upid metabolism of healthy people
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/Biyokimya Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
10_3_13.pdf
Size:
1.29 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: