2022-09-28

Bu çalışmada, COVID-19 pandemi sürecinde hemşirelerin belirsizliğe tahammülsüzlük ve sabır düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelenmek ve belirsizliğe tahammülsüzlük ve sabır düzeylerini etkileyen faktörleri saptamak amaçlandı. Çalışma, Ocak- Mart 2022 tarihleri arasında S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Bina, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Binası ve Kalp Merkezi Binalarında görev yapan 120 hemşire ile yapılan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın verileri ''Demografik Bilgiler Formu'', ''Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ-12)'' ve ''Sabır Ölçeği'' kullanılarak toplandı. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; SPSS 23.0 (Statistical Package For Social Science) programında tanımlayıcı istatistik, t-testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni testi ve Pearson korelasyon analizi yapıldı. Araştırma bulgularına göre; hemşirelerin Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği toplam puan ortalaması 36,55±8,38 ve Sabır Ölçeği toplam puan ortalaması 37,08±7,45 olarak bulundu. Belirsizliğe tahammülsüzlük ve sabır ölçeği toplam puanları ile alt boyutları yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslekte çalışma yılı, COVID- 19 pandemi sürecinde vardiya düzeni, COVID-19 servisinde (Acil-yoğun bakım- klinik) çalışma durumuna göre karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği toplam puanı ile sabır ölçeği toplam puanı arasında ters yönlü zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (r=-0,287; p=0,001). Bekâr hemşirelerin, ileriye yönelik kaygı puanı evlilere göre daha yüksek saptandı (p=0,049). Sonuç olarak; Belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği toplam puanı ile sabır ölçeği toplam puanı arasında ters yönlü zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunduğu, belirsizliğe tahammülsüzlük puanı yüksek hemşirelerin sabır puanının düşük olduğu tespit edilmiştir.
In this study, it was aimed to examine the relationship between intolerance of uncertainty and patience levels of nurses during the COVID-19 pandemic process and to determine the factors affecting intolerance and patience levels of uncertainty. This is a descriptive cross-sectional study conducted with 120 nurses working at SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Main Building, Gynecology and Pediatrics Building and Heart Center Buildings between January and March 2022. The data of the study were collected by using the "Demographic Information Form", "Intolerance of Uncertainty Scale" and "Patience Scale". In the evaluation of the data obtained from the research; Descriptive statistics, t-test, one- way analysis of variance, Bonferroni test and Pearson correlation analysis were performed using SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Science. According to the research findings; Nurses' Intolerance of Uncertainty Scale mean total score was 36,55±8,38, and the Patience Scale total score mean was 37,08±7,45. When the total scores of the intolerance of uncertainty and patience scale and its sub-dimensions were compared according to age, gender, education level, years of work in the profession, shift order during the COVID-19 pandemic, and working status in the COVID-19 service (emergency-intensive care-clinic), no statistically significant difference was found (p>0.05). A statistically significant correlation was found between the total score of the intolerance of uncertainty scale and the total score of the patience scale at a weak level in the opposite direction (r=- 0,287; p=0,001). The prospective anxiety score of single nurses was found to be higher than the married ones (p=0,049). As a result; It was determined that there was a statistically significant relationship between the total score of the intolerance of uncertainty scale and the total score of the patience scale, and that nurses with a high intolerance of uncertainty score had a low patience score.

COVID-19, Pandemi, Hemşire, Belirsizliğe tahammülsüzlük, Sabır, Pandemic, Nurse, Intolerance of uncertainty, Patience

Sayar, G. (2022). COVID-19 pandemi sürecinde hemşirelerin belirsizliğe tahammülsüzlük ve sabır düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.