1993

Authors

Bu çalışmada 47 Diabetes Mellituslu hastada glikozile hemog!obin, kan proteinleri ve ESH arasındaki ilişki incelendi. Sonuçlar kontrol grubuna göre kıyaslandı. Diabetes mellituslu hastalarda ESH belirgin derecede yüksek bulundu. Eritrosit sedimantasyon hızındaki yükselmenin glikoıile hemoglobin yüzdeleri, plazma fibrinojen konsantrasyonu, albumin/globulin oranı ve globulin konsantrasyonları ile uyumlu olduğu gözlendi. Açlık serum glukoz konsantrasyonu ile eritrosit sedimentasyon hızı arasındaki ilişki gözlenmedi. Diabetes Mellituslu hastalarda eritrosit sedimantasyon hızındaki bu yükselmeden sorumlu faktörler tartışıldı.
In this study the relationship between glycosylated hemoglobin, blood protein concentrations and ESR was investigated in 47 diabetic patients. Results were compared to the control group. ESR in diabetic patients were higher and there was a correlation between ESR and percent of glycosylated hemoglobin, also with plasma fibrinogen concentrations, serum globulin levels and albumin/globulin ratio. There was no correlation between fasting serum glucose concentrations and ESR. The responsible factors for elevation of ESR in diabetic patients were dissussed.

Bu çalışma Türk Biyokimya Derneği 10. Ulusal Biyokimya Kongresinde (11-17 Ağustos 1991 İzmir- Türkiye) Poster olarak sunulmuştur.

ESH eritrosit sedimanıasyon hızı, HbA1c, D.M. diabetes, Mellitus, Glikozile hemoglobulin, Kan protein, ESR erythroyte sedimentation rate, Glycosylated hemoglobin, D.M. diabetes mellitus

Demirel, N. vd. (1993). ''Diabetes mellituslu hastalarda glikozile hemoglobin ve kan proteinleri ile eritrosit sedimantasyon hızı arasındaki ilişki''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(1), 5-7.