Bullying victimization and English speaking anxiety in multicultural contexts: The roles of self-efficacy and self-esteem

2023-09-26

Bullying has become a prominent issue in both academic and social settings in the last decade. Although its detrimental impacts on cognitive and psychological aspects are well established, the way that it interferes with language learning anxiety and, more specifically, speaking anxiety has not been thoroughly scrutinized. In that regard, the primary objective of the present study was to investigate the mediating roles of self-efficacy and self-esteem concerning the association between instances of bullying victimization and levels of English speaking anxiety within multicultural environments. Employing a purposive sampling method, 326 high school students from multicultural schools were recruited to participate in the survey, encompassing the administration of the Child-Adolescent Bullying Scale-9 Short Form (Kırıcı & Ekşi, 2022), English-Speaking Anxiety Scale (Orakcı, 2018), General Self-Efficacy Scale (Aypay, 2010), and Rosenberg Self-Esteem Scale (Çuhadaroğlu, 1986). Bullying victimization demonstrated significant correlations with mediator variables (self-efficacy and self-esteem) and the dependent variable (English speaking anxiety), with negative correlations observed with self-efficacy and self-esteem, and a positive correlationwith English speaking anxiety. The results also revealed that the relation ship between bullying victimization and English speaking anxiety is partially mediated by self-efficacy and self-esteem. While no significant difference regarding bullying victimization experiences was found between native Turkish and non-Turkish students, immigrant students reported significantly higher levels of bullying victimization compared to international students. This study significantly contributed to the field by introducing a novel concept unexplored in relation to foreign language speaking anxiety, recognized as a major hindrance in language learning and performance. The results are anticipated to hold pedagogical significance for policymakers and stakeholders in multicultural educational settings.
Zorbalık son yıllarda hem akademik hem de sosyal ortamlarda önemli bir konu haline gelmiştir. Bilişsel ve psikolojik yönler üzerindeki zararlı etkileri iyi bilinmesine rağmen, dil öğrenme kaygısı ve, daha spesifik olarak, konuşma kaygısı üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelenmemiştir. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı, çok kültürlü ortamlarda zorbalık mağduriyeti ile İngilizce konuşma kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkide öz yeterlilik ve öz saygının aracılık rollerini incelemektir. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak, çok kültürlü okullardan 326 lise öğrencisi çalışmaya katılmak üzere seçilmiş ve bu öğrencilere Çocuk-Ergen Zorbalık Ölçeği – 9 Kısa Form (Kırıcı & Ekşi, 2022), İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği (Orakcı, 2018), Genel Öz Yeterlilik Ölçeği (Aypay, 2010) ve Rosenberg Özsaygı Ölçeği (Çuhadaroğlu, 1986) uygulanmıştır. Zorbalık mağduriyetinin, aracı değişkenler (öz yeterlilik ve özsaygı) ile ve bağımlı değişken (İngilizce konuşma kaygısı) arasındaki anlamlı ilişkiler tespit edilmiş olup, zorbalık mağduriyeti ve öz yeterlilik /özsaygı ile negatif, İngilizce konuşma kaygısı ile pozitif korelasyonlar gözlenmiştir. Sonuçlar ayrıca, zorbalık mağduriyeti ile İngilizce konuşma kaygısı arasındaki ilişkide öz yeterlilik ve özsaygının kısmı aracı rolü olduğunu ortaya koymuştur. Anadili Türkçe olan ve olmayan öğrenciler arasında zorbalık mağduriyeti deneyimleri açısından anlamlı bir fark bulunmazken, göçmen öğrenciler uluslararası öğrencilere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek zorbalık mağduriyeti düzeyleri bildirmişlerdir. Bu çalışma, dil öğrenme ve performansında önemli bir engel olarak kabul edilen yabancı dil konuşma kaygısı ile ilişkili olarak incelenmemiş yeni bir kavramı tanıtarak alana önemli bir katkı sağlamıştır. Sonuçların çok kültürlü eğitim ortamlarındaki paydaşlar ve politika yapıcılar için pedagojik öneme sahip olması beklenmektedir.

Bullying victimization, English speaking anxiety, Multicultural education, Self-efficacy, Self-esteem, İngilizce konuşma kaygısı, Çok kültürlü eğitim, Öz saygı, Öz yeterlilik, Zorbalık mağduriyeti