Yükleniyor...

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Bu çalışmada Ocak 1991 -Ocak 1992 tarihleri arasında Kliniğimize başvuran Kronik Obstrüktif Hipoksemik Akciğer hastalığı tanısı almış toplam 12 olguya uygulanan Almitrin Bismezilat tedavisinin sonuçları literatür bilgisi ile karşılaştırılarak tartışıldı. Çalışmaya alınan 12 olgunun % 75'inde kronik bronşit, % 16.6 nda astma, % 25'inde amfizem, % 8.3'ün de geçirilmiş tüberküloz,% 8.3 'ünde kifoskolyoz saptandı. Tedavi öncesi yapılan solunum fonksiyon testlerinde (SFT)% 25 olguda ileri derecede, % 25 olguda orta derecede % 33.3 olguda hafif derecede solunum yetmezliği mevcuttu. Olgularm Almitrin Bismezilat verilmeden hemen önce, verdikten 2 saat, 30 gün ve 90 gün sonraki arteriyel kan gazları tayin edildi. Arteriyel oksijen parsiyel basıncı (PaOı) değerleri tedavi öncesine göre ikinci saatte, 30 'uncu ve 90 'ncı günlerde, arteriyel karbondioksit parsiyel basıncı (PaCOı) 90 'ıncı günde ve arteriyel oksijen saturasyonu (SaOı) ikinci saatte istatistiksel açıdan anlamlı olarak artmış bulundu. Ancak artan değerler normal değerlerin altında idi.
In this study, the results of Almitrine Bismesylate treatment on the total twelve patients, who were admitted our clinic with the diagnosis of chronic obstructive hypoxic lung diseases between the dates of January, 1991 and January, 1992, had been discussed by comparing with current literature. We diagnosed chronic bronchitis 75 %, bronchial asthma 16.6 %, emphysema 25 %, olda treated tuberculosis infection 8. 3 %, kyphoscoliosis 8.3 %of 12 patients who have involved in our study. Pulmonary function tests of patients have been done before treatment and there were severe respiratory failure in 25 % of cases, moderate respiratory failure in 25 % of cases, an mild respiratory failure in 33.3 % of cases. Arterial blood gases of patients analyzed just before Almitrine Bismesylate administration and 2 hours, 30 and 90 days after administration. When compared with the pretreatment !evel the increase in arterial partial oxygen pressure, Pa0 value, at second hour, 30. and 90. days was statistically significant and also the increase in arterial partial carbon dioxide pressure, PaC01 , at 90. day and arterial oxygen saturation in second hour were statistically significant. But increased values are below the normal standard values.

Anahtar kelimeler

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), Almitrin bismezilat, Chronic obstructive pulmonary disease (COPD), Almitrine bismesylate

Alıntı

Yüksel, E. G. vd. (1993). ''Kronik obstriktif hipoksemik akciğer hastalarında almitrio bismezilat tedavisi sonuçları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(3), 243-246.