Types and functions of teacher questions in online and face-to-face EFL classrooms: A comparative study

2024-02-13

This research explored the functional categorization of English as a Foreign Language (EFL) teachers' questioning strategies in both face-to-face and synchronous and asynchronous online EFL classrooms. A qualitative case study approach was employed to conduct this investigation, utilizing classroom observations based on video recordings as the primary method for data collection. Four EFL teachers working at state and private schools in Türkiye were observed and interviewed. Additionally, six teachers were monitored via the EBA website. This data was gathered in 2021, immediately following the Covid-19 pandemic. The analysis of teacher questions was conducted using Kearsley's taxonomy during the data analysis phase. Additionally, insights into teachers' perspectives on their questioning practices were gathered through interviews with four of the participating teachers. The study's findings revealed that teachers consistently employed referential questions to extract information from students, regardless of whether the class was conducted face-to-face or online. Notably, verbosity and social control questions were more prevalent in synchronous online classes, indicating challenges in classroom management and interaction within the online environment. Furthermore, the absence of expressive questions in online classrooms suggested a lack of interactive elements. In asynchronous classrooms, questions were found to serve the purpose of enhancing video continuity rather than aligning with their intended function.
Bu araştırma, İngilizce'yi Yabancı Dil olarak öğreten geleneksel yüz yüze ve eşzamanlı/asenkron çevrimiçi İngilizce öğretimi sınıflarında öğretmenlerin soru sorma stratejilerinin işlevsel sınıflandırmasını araştırmayı hedefledi. Araştırmayı gerçekleştirmek için nitel bir durum çalışması yaklaşımı benimsendi ve veri toplama için temel yöntem olarak video kayıtlarına dayalı sınıf gözlemleri kullanıldı. Türkiye'deki devlet ve özel okullarında çalışan dört İngilizce öğretmeni gözlemlendi ve görüşmeye katıldı. Ayrıca, EBA web sitesi üzerinden altı farklı İngilizce öğretmeninin dersleri izlendi. Bu veriler, Covid-19 pandemisinin hemen ardından 2021 yılında toplandı. Öğretmen sorularının analizi, veri analizi aşamasında Kearsley'in taksonomisi kullanılarak gerçekleştirildi. Ayrıca, katılan dört öğretmenle yapılan görüşmeler aracılığıyla öğretmenlerin soru sorma uygulamalarına dair perspektifler edinildi. Araştırmanın bulguları, sınıfın yüz yüze mi yoksa çevrimiçi mi gerçekleştirildiğine bakılmaksızın öğretmenlerin bilgi edinmek için sürekli olarak referans soruları kullandığını ortaya koydu. Özellikle, eşzamanlı çevrimiçi sınıflarda öğretmenlerin öğrencilerin ilgisini çekmek ve davranışlarını yönetmek için yönelttiği soruların daha yaygın olduğu saptandı. Bu soruların yaygın kullanımı çevrimiçi ortamda sınıf yönetimi ve etkileşimdeki zorluklara işaret eden bir durumu ortaya koydu. Ayrıca, çevrimdışı sınıflarda duygu ifade eden soruların yokluğu, etkileşimli unsurların eksikliğine işaret etti. Asenkron sınıflarda, soruların amacının, beklendiği işlevle uyum sağlamak yerine video sürekliliğini artırmak olduğu bulundu.

Asynchronous education, EFL teachers, Face-to-face classrooms, Online classrooms, Synchronous education, Teacher questioning, Asenkron eğitim, Çevrimiçi sınıflar, Eşzamanlı eğitim, İngilizce sınıfları, Soru işlevleri, Yüz yüze sınıflar