Ergenlerde karar verme becerisini etkileyen faktörler

1998

In rapid tempo of daily life effective decision making is one of the most important factors that leads the people to reach his/her aims. Decision making has an important place in daily activities of all people. An effective decision making causes positive effects on the people's life and makes people more happy, and successful, bul effective desions make people unhappy and unsuccessful. When it was taken in to account that, the decision making process of adolescence who are the most effective part of our society, decision making skills. İt must be underlined the development of the youngs. In this study, effective decision making process and the factors (age, family, education) that effect the development of decision making skills of adolesents are discussed and some suggestions are made.
Günlük yaşamın hızlı temposu içinde sağlıklı kararlar verebilme kişiyi amacına ulaştıran en önemli faktörlerden birisidir. Karar verme tanı bireylerin günlük faaliyetleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. İyi bir karar bireyin yaşamında olumlu sonuçlara yol açıp onun, başarılı ve mutlu bir birey olarak yaşamasını sağlayabildiği gibi, yanlış kararlar da bireyin başarısız ve mutsuz olmasına neden olabilir. Sağlıklı karar verme toplumumuzun en etkin kesimi olan gençlerimiz açısından ele alındığında genç kuşağın bu beceriyi geliştirebilmesi üzerinde önemle durulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada sağlıklı karar verme ve ergenlerde bu becerinin gelişmesini etkileyen çeşitli faktörler (yaş, aile, okul) incelenmiş ve bazı öneriler sunulmuştur.

Adolescence, Decision making, Ergenlik, Karar verme

Eldeleklioğlu, J. (1998). “Ergenlerde karar verme becerisini etkileyen faktörler”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 291-295.