Eğitim kurumlarında yönetime katılma

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

In this study, the issue of participation of workers to management was explained. The basic element that plays an important role in the actualization of the goal of social organizations in turns in the actualization of effectiveness and productivity is the human resources. One of the ways of obtaining organizational effectiveness is to provide participation opportunity, right and medium to management for the workers at all levels. In this study, the participation ways of workers to management were accepted as follows; 1- Joining the decisions, 2- Co-planning, 3- Joining supervision (self-supervision), 4- Co-eva/uation, 5- Commımication. In this respect, it was explained same principles that must taken into account administrational participation in educational organizations lead same results in terms of school, teachers and managers are pointed out.
Bu çalışmada işgörenlerin yönetime katılma konusu üzerinde durulmaktadır. Toplumsal örgütlerde öngörülen amacın, dolayısı ile etkililik ve verimliliğin gerçekleştirilmesinde en etkili rolü oynayan temel öğe insan kaynağıdır. Örgütsel/ etkililik ve verimliliği sağlamanın yollarından birisi her kademedeki işgörenlere yönetime katılma hakkı, fırsatı ve ortamı sağlanmasıdır. Bu çalışmada işgörenlerin şu yollarla yönetime katılabilecekleri kabul edilmiştir: 1- Karar almaya katılma, 2- Birlikte planlama, 3- Denetime katılma, 4- Birlikte değerlendirme, 5- İletişim. Aynı çerçevede eğitim örgütlerinde yönetime katılmayı sağlamak açısından göz önünde bulundurulması gereken bazı ilkeler ifade edilmekte, ayrıca, eğitim örgütlerinde öğretmenlerin yönetime katılması durumunda okul, yönetici ve öğretmenler açısından meydana gelebilecek bazı sonuçlar belirtilmektedir.

Anahtar kelimeler

Education organizations, Management, Social organizations, Workers, Eğitim kurumları, Yönetim, Toplumsal örgütler, İşgörenler

Alıntı

Sarıtaş, M. (1998). “Eğitim kurumlarında yönetime katılma”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 157-166.