Reproduktif sistemde ADAMTS genleri

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Güncel genetik çalışmalarından ele edilen bilgilere göre pek çok gen çeşitli üreme organ ve dokularında hayati rol oynamaktadır. Fertilitenin tüm makro- ve mikro-süreçlerinde yoğun araştırmalar devam etmesine ve system çözülmeye çalışılmasına rağmen, üreme sistemi patofizyolojisi halen tüm bilinmezliğiyle karşımızda durmaktadır. Ekstrasellüler matriks (ECM) hücreler için yapısal bir destek olmasının yanısıra hücrenin şekli, davranışı, diferansiasyonu, proliferasyonu, gen expresyonu ve hayatiyetleri üzerinde belirleyici rolü olan fonksiyonel bir dokudur. “A Disintegrin-like And Metalloproteinase with Thrombospondin type-1 motif” (ADAMTS) proteinleri, ECM yapılarının yıkımından sorumlu, vücutta birçok fizyolojik ve patolojik süreçte önemli rolleri olan çinko bağımlı proteinazlardır. Bu derlemenin amacı üremenin patofizyolojisinde ADAMTS’lerin rolleri üzerine yapılmış çalışmaları biraraya getirerek konuyla ilgili geniş bir perspektif sunmaktır.
Data of recent genetic studies suggest a critical role of multiple genes in various reproductive organs and tissues. Even though scrutinizing studies about all macro- and microprocesses in fertility are yet being held, and the system is trying to be untangled, the pathophysiology of repruduction remains an appealing subject to research, which encircles the known sieged by unknown. The extracellular matrix (ECM) is not only a structural support for the cells, but also is a functional mesh which has determining role in cellular shapes, behaviors, differentiation, proliferation, gene expressions, and their life cycles. A disintegrin-like and metalloproteinase with thrombospondin type-1 motif (ADAMTS) proteins are a group of zinc-dependent metalloproteinases responsible for degradation of ECM structures, which significantly act in many physiologic and pathologic processes. We aimed, in this review, to pose a broad view about the pathophysiology of infertility gathering the studies pertaining to matricellular proteins and ADAMTS enzymes which participate in the riddle of matrix breakdown and renewal.

Anahtar kelimeler

ADAMTS, Ovulasyon, İmplantasyon, Plasenta, Preeklampsi, Ovulation, Implantation, Placenta, Preeclampsia

Alıntı

Kalem, Z. vd. (2019). "Reproduktif sistemde ADAMTS genleri". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 45(1), 111-118.