Türk siyasal tarihinde Makedonya sorunu

1992

Yapılan bu çalışma ile, Uluslararası Siyasal Sistemin yeniden yapılanma sürecine girdiği bugünlerde, değişik bir içerikle de olsa yeniden güncelleşen 'Makedonya Sorunu'na açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Makedonya sorunu, Ayastefanos Antlaşması ile Balkan Savaşı arası, Balkan Savaşı ile Yugoslavya'nın dağılma sürecinin başlangıcı arası ve Makedonya Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığını ilanından sonraki dönem olmak üzere üç dönemde ele alınabilir. Bunlardan birinci dönemde sorun, Türk siyasal tarihinin bir parçası durumundadır. Çalışmada bu döneme ağırlık verilmiştir. İkinci dönemde ise Türk siyasal etkinliği tamamen dışlanmıştır. Kısa bir zaman geçmiş olmasına rağmen son dönemde sorun, ciddi bir krize dönüşme eğilimi göstermektedir. Sorunun çözümlenebilmesi için her tür Türk desteğine, kurulan cumhuriyetin yaşayabilmesinin Türk yardımlarına gereksinim duyduğu anlaşılmaktadır.

Türk, Makedonya sorunu, Siyasal tarih

Savaş, H. (1992). "Türk siyasal tarihinde Makedonya sorunu". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1-2), 185-200.