Ekonometrik simulasyon modelleri

1992

Bilimsel bir model, öngörü veya kontrol amacıyla kullanılabilmesi için gerçek sistemlerin bir soyutlaması gibi tanımlanmalı ve modellenen bir sistemin görünen ve görünmeyen diğer yüzlerindeki değişmeleri de içine alacak bir şekilde hazırlanarak bütüncül bir biçimde sistemi nasıl etkileyeceğini ifade etmede yeterli olmalıdır. Ayrıca bilimsel bir model 'gerçekçilik' ve 'basitlik gibi iki temel ilkeyi taşımalıdır. Bir taraftan model gerçek sisteme yakın bir yaklaşımı vermeli ve sistemin önemli yüzlerinin birçoğunu bir araya getirmeye hizmet et-. meli; diğer taraftan mümkün olduğu kadar anlaşılır ve kullanışlı (el yordamıyla kullanılabilme, çözülebilme özelliğine sahip) olmalıdır. Ancak şu gerçeği gözardı etmemek gerekir: "Gerçekçi modeller nadiren basittir ve basit modeller nadiren gerçektir". Bilimsel modellerin en yaygın olanlarından birisi simulasyon modelleridir. Simulasyon modelleri, değişik araştırmalarda çokça başvurulan önemli teknik lerdendir. Simulasyon modellerinin oldukça farklı alanlarda uygulanma imkânı bulunduğu için adeta bilimler arası bir teknik olma özelliğine sahiptir.

Ekonometri, Simülasyon modelleri

Sevüktekin, M. (1992). "Ekonometrik simulasyon modelleri". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1-2), 229-264.