Serum total kalsiyum tayininde üç değişik yöntemin kıyaslanması

1996-05-14

Bu çalışmada, serum total kalsiyum ölçümünde kullanılan titrimetrik ve kolorimetrik yöntemlerin kıyaslanması amaçlandı. Titrimetrik yöntem olarak kompleksometri yöntemi, kolorimetri yöntem olarak ta methylthymol Blue (MTB) yöntemi hem manuel olarak, hem de otoanalizörde çalışıldı. Ölçümler aynı serum havuzundan ayrılan örneklerde yapıldı. Çalışmaları sonucunda deney içi değişkenlik katsayısı (%CV) kompleksometri yönetim için %1. 78, manuel çalışılan MTB yöntemi için %1.65 ve otoanalizörde çalışılan MTB yönetim için de %1.16 olarak saptandı. Deneyler arası %CV değerleri ise kompleksometri yöntemi için %3. 07, manuel çalışılan .'MTB yöntemi için %2.58 ve otoanalizörde çalışılan MTB yöntemi için de %1 66 bulundu. "Recovery" değerleri ise kompleksometri yöntemi için %96, manuel MTB yöntemi için %98, otoanalizörde çalışılan MTB yöntemi için ise %101 olarak bulundu. Sonuç olarak, manuel çalışılan kolorimetrik MTB yönteminin linearite sınırı ve "recovery" değerlerinin daha yüksek, % CV değerlerinin ise otoanalizör değerlerine daha yakın olması nedeniyle, titrimetrik kompleksometri yöntemine göre daha güvenilir olduğu kanısına varıldı.
In this study we have aimed at comparing the titrimetric and colorinıetric methods which are used to measure total calcium in serum. Complexometry as a titrimetric method and "Methylthymol Blue" (MFB) as a colorimetric method have been studied. The method of MTB has been used both manually and in an autoanalyzer. The measurements have been carried out in the samples obtained from the same serum pool. As a result of our studies, intra-assay Coefficient of Variation (% CV) for complexometry, MTB (manual) and for MTB (in an autoanalyzer) has been found to be 1. 78%, 1.65% and 1.16% respectively, but interassay% CV has been found to be 3. 07 %, 2. 58 % and 1. 66 % respectively. Analytical recovery for complexometry and MTB (manual) and for MTB (in an autoanalyzer) methods has been found to be 96 %, 98% and 101% respectively. Finally, it is seen that the colorimetric MTB (manual) method has wider ranges of linearity and higher analytical recovery than the titrimetric complexometric method and also its CV% is closer to the autoanalyzer. So we can say that it is much more reliable and sensitive than the titrimetric complexometric method.

Kalsiyum, Kompleksometri, "Metbylthymol blue" (MTB) yöntemleri, Calcium, Complexometry, Methyltbymol blue (MTB) methods

Serdar, Z. vd. (1996). ''Serum total kalsiyum tayininde üç değişik yöntemin kıyaslanması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 25-30.